POSVETIMO SE BLIŽNJIMA: Episkop raško-prizrenski Teodosije uputio poruku vernicima povodom Božićnog posta

D. Z.

29. 11. 2020. u 00:51

NAPOMINjUĆI da ove godine u Božićni post ulazimo u nimalo lakim okolnostima, jer je obeleženim pandemijom korona-virusa, episkop raško prizrenski Teodosije istakao je u pismu vernicima povodom Božićnog posta da je , kako kod nas tako i svuda u svetu, zdravstvena situacija svakim danom sve teža.

ПОСВЕТИМО СЕ БЛИЖЊИМА: Епископ рашко-призренски Теодосије упутио поруку верницима поводом Божићног поста

Foto: Tanjug

Vladika Teodosije kazao je da zbog toga “duboko sastradavamo sa svim obolelim, koji ovaj blagosloveni period posta dočekuju u bolnicama ili izolovani u svojim domovima“ kao i da se posebno molitveno sećamo naših hrabrih lekara i medicinskog osoblja, koji danonoćno brinu o našem zdravlju, i time neretko žrtvuju i svoje sopstvene živote, zdravlje, snagu i porodične obaveze da bi izvršili svoju ljudsku dužnost i našli se na pomoći svima koji pate i stradaju.

-Vreme posta uvek je bilo vreme pojačanog truda u našem hristočežnjivom životu. Sveta Crkva je uvela praksu redovnih postova, da bi nas što bolje pripremila za susret sa velikim praznicima. Ali, često Crkva blagosilja i postove u vreme raznih nevolja i stradanja, kao izraz našeg ličnog i svenarodnog pokajanja i dubljeg posvećivanja naše duše i tela Hristu Gospodu, jedinom istinskom spasitelju i iscelitelju. Brojni su primeri u istoriji naše Crkve, ali i u Starom Zavetu, kada je pokajanje, izraženo postom, doprinosilo prestanku ili ublažavanju stradanja, ozdravljenju i pomoći Božijoj-navodi se u pismu vernicima povodom Božićnjeg posta episkopa Teodosija i dodaje da pored svakodnevnog molitvenog života i uzdržanja od pojedine vrste hrane, po pravilima naše Crkve, ne smemo da zaboravimo da je post pre svega vreme dublje posvećenosti našim bližnjima, posebno onima koji su u nevolji.

-Naći se pri ruci onima koji pate i stradaju, u okvirima naših mogućnosti, blagosloven je prinos Gospodu. To nas stalno uči da sastradavamo jedni drugima i da ljubav prema Bogu potvrđujemo svakog dana ljubavlju prema bližnjima. Posebno bismo, u ovom kontekstu, pomenuli odgovornost jednih za druge-navodi se dalje u pomenutom pismu episkopa raško prizrenskog koji poziva vernike Srpske pravsolavne crkve da zajednički, svako sa svojim mogućnostima, umnožimo svoje trudove u molitvi i postu, u brizi za bližnje, stare i bolesne, u odgovornosti da nikoga ne ugrozimo svojom drskošću i slobodom, kao i spremnošću da se uzdržimo od svega što drugome može naneti bol, patnju i stradanje.

Nikada, podvukao je dalje vladika Teodosije, ne treba da zaboravimo da Bog od nas ne traži slavu i čast, kao što to čine moćnici ovoga sveta, već prvenstveno traži srce čisto, skrušeno i otvoreno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JUBILEJ PROGRAMA „ZAJEDNICI ZAJEDNO“: NIS obeležava 15 godina podrške lokalnim zajednicama