MAMI I TATI KRIVIČNA I KAZNA DO 150.000 DINARA? Posle incidenta i boravka kovid pozitivnog deteta u školi

LJ. B.

04. 09. 2020. u 07:52

МАМИ И ТАТИ КРИВИЧНА И КАЗНА ДО 150.000 ДИНАРА? После инцидента и боравка ковид позитивног детета у школи

Foto Ž.Knežević

RODITELJI učenika beogradske OŠ "Braća Jerković" mogli bi da budu kažnjeni sa 50.000 do 150.000 dinara, jer su poslali u školu dete za koje se istog dana ispostavilo da je zaraženo virusom korona.

U trenutku kada je dečak otišao u školu, čekali su rezultate testa na koronu za celu porodicu.

Ministarstvo prosvete je slučaj prijavilo centru za socijalni rad, a moguće je da škola podnese i krivičnu prijavu zbog ugrožavanja zdravlja ostale dece.

U školama u Srbiji, koliko je zasada poznato, ovo je jedini slučaj zaraze koronom. Informacija koja se pojavila u pojedinim medijima da je obolela i učenica šestog razreda u kragujevačkoj OŠ "Natalija Nana Nedeljković", ispostavilo se kao netačna. Ona se, naime, nalazi u izolaciji, jer su njeni roditelji pozitivni na virus korona.

Za dolazak u školu oba ova deteta krivi su roditelji, jer su i u jednom i u drugom slučaju čekali rezultate testa na virus korona, pa i iako oni nisu stigli, decu su poslali na nastavu. U oba slučaja ispostavilo se da su roditelji pozitivni.

Prosvetne vlasti i epidemiolozi apelovali su još jednom na roditelje da u ovakvim slučajevima decu ne šalju u školu, kao i to da budno paze da li dete ima neki od simptoma zaraze i da ga u tom slučaju - ostave kod kuće.

Pojašnjavajući slučaj u kragujevačkoj školi, epidemiolog dr Predrag Delić, iz Instituta za javno zdravlje Kragujevac, potvrdio je da devojčica nije testirana, ali da se nalazi u izolaciji.

Foto: V.N.

- Pogrešno je preneto da je devojčica pozitivna, a pozitivni su njeni otac i majka. Propust je napravljen što je devojčica poslata u školu dok su roditelji čekali rezultate. Dete ne može da bude testirano, jer nema nikakvih simptoma - pojasnio je dr Delić.

I Ministarstvo prosvete saopštilo je da prema informacijama koje je dobila Školska uprava Kragujevac, nije potvrđeno da je ova učenica zaražena, niti je imala bilo kakve simptome.

UDRUŽENJE PEDIJATARA: U ŠKOLI BEZBEDNIJI NEGO KOD KUĆE

UDRUŽENJE pedijatara Srbije ocenilo je da je odluka o polasku đaka u školu ispravna i da korist pohađanja nastave višestruko prevazilazi rizike epidemije u ovom trenutku, posebno ukoliko je moguće u potpunosti ostvariti mere prevencije Kriznog štaba. Isti stav imaju i Evropska akademija pedijatara i Internacionalna asocijacija pedijatara.

- Prema svim dostupnim podacima, više od 90 odsto infekcija kod dece do 14 godina je nastalo u domaćinstvu, a oko 10 odsto tokom putovanja ili na neki drugi način. Boravak u školi, ukoliko se dosledno budu sprovodile mere usvojene u Srbiji, trebalo bi da garantuje mali uticaj na ukupna epidemiološka zbivanja, u ovoj, inače osetljivoj populaciji - navodi profesor dr Georgios Konstantinidis, predsednik Udruženja.

Pedijatri smatraju da je rizik za prenošenje zaraze među decom, posebno adolescentima, mnogo veći tokom "vannastavnih" aktivnosti, kao i na odmorima ili tokom zajedničkih obroka, i upozorava da je tada potrebno striktno poštovanje mera. (B. R.)

- Još jednom apelujemo na roditelje svih učenika da se pridržavaju preporuka i da ukoliko postoji sumnja da je virus korona prisutan u njihovim porodicama, da o tome odmah obaveste školu i da ne dolaze na nastavu - navedeno je u saopštenju.

Direktorka OŠ "Natalija Nana Nedeljković" Dragana Mijović navela je da je reč o nesporazumu koji je proistekao iz informacije da su roditelji učenice pozitivni na virus.

Istovremeno, epidemiolog Predrag Kon rekao je da će virus sigurno ući u škole i naveo da su i učiteljica i ceo razred beogradske škole u kojoj je jedno dete zaraženo, prešli na onlajn nastavu, da to neće imati posledice po ostale učenike u razredu, jer su deca nosila maske i poštovala ostale mere zaštite.

- Ovo je pokazalo da sistem funkcioniše, a ovakva situacija može da se očekuje u bilo kom odeljenju - naveo je Kon, i dodao da ga najviše brinu srednjoškolci koji ne nose maske, te da je pričao o ovome i sa ministrom Šarčevićem.

Foto: D. Milovanović

 

NEDOPUSTIVO I NONŠALANTNO

POMOĆNIK ministra zdravlja za sektor sanitarne inspekcije Goran Stamenković ocenio je ponašanje roditelja koji su dete poslali u školu pre nego što su dobili rezultate testiranja na virus korona kao nedopustivo i nonšalantno. Što se tiče mera koje će biti preduzete prema roditeljima, Stamenković je rekao da je Ministarstvo prosvete uradilo ono što je trebalo, a kako je ocenio, "verovatno će tu ići i krivična odgovornost roditelja".

Foto: Ž. Knežević

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

bager

04.09.2020. 08:42

Ovo je svojevrstan banditizam danasnjicee ,lopovluk ,veci harac i kuluk nego u doba turka osvajaca,,tolika kazna je pljacka,kako su roditelji mogli znati da je detee zarazeno ili prenosioc virusa ,,pa svi smo tome podlozni,,a ne manifestuje se istog sekunda ,vec tek nakon nekoliko dana,nikad isto ,,,na Zapadu su kazne manje za nepostovanje nosenja maske je od 38 do 135 evro,,jedino a ponovljene slucajeve je mnogo vise ,,ali i tu se sudije ne slazu pa smanjuju kazne na razumnu meru,jer ako neko jedva prezivljava ,kako ce platiti visoku kaznu ,,jer niko od nas nije odgovoran za postojanje virusa ,,teba drzavu kazniti jer nije sposobna da zastiti svoje gradjane od zaraznog virusa

E baš si bager

04.09.2020. 12:19

@bager - Kako su roditelji mogli znati... Nisu ni morali. Dovoljno je bilo da ne pošalju dete u školu, dok ne stignu rezultati. Sad neka plate i mole boga da nisu još nekoga zarazili. Jer, onda ide i privatna tužba.

ludi milojko

04.09.2020. 08:45

prvo dete nije imalo simptome kad je otislo u skolu vec se cekali rezultati. drugo dete, kaze tekst, nije moglo da bude testirano jer nema simptome, ali su roditelji pozitivni. kako je onda prvo dete moglo da bude testirano bez simptoma, a drugo ne? dodajte sad i neku konovu u tekst pa da zakomplikujemo do kraja. ne zna se bre ko pije, a ko placa.

Marko

04.09.2020. 09:02

"Ministarstvo prosvete je slučaj prijavilo centru za socijalni rad" - kakve veze centar za socijalni rad ima sa ovime?!! Markirate dete da posle maltretirate roditelje ni krive ni duzne?! Ministarstvo izlazi iz svojih okvira! Uvodite strahovladu? Ne zurite po zlu putu, polomicete se.

vuk

04.09.2020. 09:52

Dakle naravoucenije, saljite dete i cutite o tome.Majka je mogla da cuti , dete nema simptome i niko ne bi dizao galamu. Svi su napali na rodtielje kao da su ubili nekoga.Cak iako je dete pozitivno, po tvrdnjama tih istih strucnjaka jako je retko da se prenese sa deteta na dete i posle sa deteta na roditelje. Ako to nije slucaj, skole ne treba ni otvarati.

sudija

04.09.2020. 10:00

Svi ste vi poludili, je*o vas corona virus. Ukinite sve izmisljene mjere koje nemaju veze sa bolescu. Niti imate testove, niti znate kako virus izgleda i da li uopste postoji.

Kuka I Motika

04.09.2020. 11:18

Svuda u Evropi, pa i u Srbiji bi nam deru kožu sa leđa, a korona cirkus im došao kao naručen za tako nešto. Pa dokle bre više sa maltretiranjem ljudi (a i dece)? U Evropi zaraženih skoro kao na početku, a bolnice prazne(radim u jednoj) , kako to? Nešto je trulo u svemu ovome...

Uros

04.09.2020. 11:47

Koliko vidim po komentarima,ima jos neodgovornih roditelja. Ako ste vi u kuci zarazeni, ostavite dete kod kuce,za svaki slucaj zbog druge dece,zar je to toliko tesko? Sta se vecito pravite pametni,kad niste.I treba da plate kaznu, sta visoka kazna, poslala bih Vas ja u Nemacku,Austriju i sl.da se tamo tako pravite pametni,pa ćete da vidite kako bi prošli i koje bi tu kayne placali.

Gvozden

04.09.2020. 11:50

A koliku kaznu ce da plati vlasnik akva parka u Jagodoni, gde je samo prpslog vikenda bilo preko 5000 ljudi, bez postovanja ikakvih mera? Izgleda da je istina da postoje zakoni za bogate i povezane, i za nas ostale ne tako bogate ili povezane

Kristian

06.09.2020. 23:12

Ja ne shvatam oni oće da deca idu u škole, vrtiće, ali svu odgovornost svaljulju na roditelje,kakave veze ima centar za socijalni rad sa ovim!? Pa vi draga struko ne znate skoro ništa o virusu, a roditelji da znaju!? Vi svu odgovornost skidate sa sebe!? Pa to tako samo u Srbiji može!? A drugo koji je to zakon da se deca boduju, koji ste vi faktori za nečije dete, ovo pišem zbog toga što ako jedan roditelj ne radi dete samo može u poludnevni boravak, pozdravljam autora ovog zakona, baš je ok!!!! Samo ne znam kakve veze imaju deca sa time!? Idemo odavde, to je definitivno!!