BESPLATNU REHABILITACIJU PRATIĆE EPIDEMILOŠKA PRAVILA: U banje samo uz poštovanje mera

J. Ž. S.

29. 08. 2020. u 15:00

NA besplatnu rehabilitaciju u neku od 25 banja penzioneri će moći na jesen.

БЕСПЛАТНУ РЕХАБИЛИТАЦИЈУ ПРАТИЋЕ ЕПИДЕМИЛОШКА ПРАВИЛА: У бање само уз поштовање мера

Foto: Z. Jovanović

Ali iako je konkurs raspisan i najstariji se uveliko prijavljuju, pratiće se epidemiološka situacija i preporuke Vlade i Kriznog štaba. U ovom trenutku testiranje penzionera pre ulaska u lečilišta nije u planu, ali ukoliko bude potrebno i ova mera će biti uvedena.

Kako naglašavaju u Fondu PIO boravak u banjama i način sprovođenja terapija odrediće lekari i osoblje određenog rehabilitacionog centra, a sve u skladu sa merama zaštite koje su i dalje na snazi.

- Zbog epidemiološke situacije izazvane pojavom kovida 19, raspisivanje konkursa je odloženo do septembra - kažu u Fondu. - Čim su se stekli povoljniji zdravstveni i bezbednosni uslovi, raspisan je oglas za besplatnu rehabilitaciju korisnika penzija u 2020. godini. Broj planiranih mesta se neće smanjivati, nego će se penzioneri sukcesivno pozivati dok se ne utroše planirana sredstva.

Na osnovu visine izdvojenog novca za besplatnu rehabilitaciju, trebalo bi da na oporavak u neku od 25 srpskih banja ove godine ode oko 14.300 penzionera.

PO TROJE NA JEDNO MESTO

NA konkurs za besplatnu rehabilitaciju u proseku se svake godine javi četrdesetak hiljada penzionera. Lane je zahtev podneo rekordan broj, oko 60.000 najstarijih, od čega je 13.620 upućeno na oporavak.

korisnika penzija planirana su sredstva u iznosu 513.660.000 dinara, što je 50 miliona dinara više nego u prethodnoj godini - ističu u PIO. - Za finansiranje troškova rehabilitacije penzionera u zdravstveno-stacionarnim ustanovama i banjsko-klimatskim lečilištima izdvojeno je 85 procenata ukupnih sredstava, odnosno 436.611.000 dinara.

Foto: Z. Jovanović

 

U želji da se omogući što većem broju najstarijih da odu na besplatnu rehabilitaciju i da sredstva budu pravednije raspoređena, odlučeno je da ubuduće korisnik penzije može samo jednom u toku trajanja penzije da iskoristi ovo pravo. Svi korisnici zainteresovani za ovaj vid oporavka, koji naravno ispunjavaju osnovni uslov - da im penzija ne prelazi iznos od 27.775 dinara sada mogu da konkurišu, ali više neće imati pravo na ovu povoljnost.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili