DODATNE MERE NA GRANIČNIM PRELAZIMA: Evo šta očekuje građane po povratku iz inostranstva

Tanjug

27. 08. 2020. u 13:23

ДОДАТНЕ МЕРЕ НА ГРАНИЧНИМ ПРЕЛАЗИМА: Ево шта очекује грађане по повратку из иностранства

Foto: D. Stojaković

MINISTAR zdravlja Zlatibor Lonočar razgovarao je danas u Banji Koviljači sa lekarima iz Loznice, Šapca, Valjeva, Užica, Čigote i Banje Koviljače, koji su radili u kovid bolnicama i preneo kako se u daljoj zaštiti od širenja virusa na graničnim prelazima sporovode dodatne mere zaštite i da sanitarni inspektori građanima koji ulaze u Srbiju, mere tremperaturu, i po po potrebi ih šalju u kovid ambulante.

Lončar se zahvalio zdravstvenim radinicma, koji mesecima rade u crvenim zonama, i koji koji rade u skafanderima dan i noć.

On je naveo da je cilj bio i ostaje da se zdravstvenim radnicima obezbede najbolji uslovi u datoj situaciji jer je to jedini način da se sačuvaju i zdravstveni sistem i svi ljudi.

Lonačar je na skupu u Banji Kovaljači lekare informisao i o dodatnim merama koje država preduzima imajući u vidu i savet SZO, a kada je reč građanima koji dolaze iz zemlja i regiona u kojima je broj zaraženih korona virusom mnogoveći nego u Srbiji .

Na graničnim prelazima građani koji se vraćaju u zemlju dobiju, rekao je, zdravstveni materijal sa informacijama i uputsvima kako da se oni ponašaju.

-Naši inspektori kontaktiraju te ljude, uzimaju im anamnezu, mere tremperaturu i po porceni ih šalju u kovid ambulante-rekao je Lončar i ponovio da nema mesta za opuštanje zbog čega moraju da se poštuju mere koje daju rezultate.

Ministar je poručio da danas imamo više iskustva i da zato možemo da očekuemo bolje rezultate.

Svako opuštanje će pogoršati ono što smo do sada postigli, rekao je Lončar i ocenio da se Srbija nalazi na prekretnici da možemo na jednu ili na drugu stranu ako se mere ne poštuju i podsetio da je od 176 pozitivnih zdravstvenih radnika šestoro u bolinici.

Dodao je i da je u sistemu socijalne zaštite zaražen 118 korisnik i 49 zaposlenih.

Lončar i naglasio da mere moraju da se nastave, jer će svako opuštanje pogoršati situaciju, a, kako je naglasio. potrebna je što bolja epidemiološka situacija, jer predstoji početak školske godine za đake i studente.

Načelnik privremene kovid bolnice Snežna Radulović iz Specijalne bolnice u Banji Koviljači, u koju su od 13 aprila stizali prvi kovid pacijenti, zahvalila je na svakodnevnoj pomoći ministarstva i svih nadležnih službi, Ona je podsetila da su se kod njih lečilli kovid pozitivni zdravsveni radnici, pripadnici vojske i policije, koji su srećom, kako je dodala, bili lakši pacijeti,

Domaćin je bio dirketor Specijane bolnice, Aleksandar Jokić, koji je izrazio zadovoljstvo što je prijem organizovan u Kur salonu, u cuvenom zdanju građenom za njegovo visočasntvo kralja Aleksandra Karađordejvića koje je bilo ruinirano, a obnovljeno je i rekonstruisano za 160 godina organizovanog lečenja u Banji Koviljači.

Dodao je da je taj čuveni salon još jedan zaštitni znak Banje Kovljače pored sumpornog kupatila.

-Kada kažemo da je kroz našu bolnicu, prosao 71 pacijent za samo tri nedelje, da nijedan zaposleni nije bilo zaražen, to ipak nije izgledalo tako lako kao što zvuči-rekao je on i dodao da nije bilo lako, ali da su uspeli uz svakodnevnu podršku ministarstva

-Svaki dan smo naučili nesto novo i bićemo spremni za neki novi udar. Trudimo se da primenom svih tih mera,nadamo se da neće biti potrebno ali ako zatreba svi smo u službi javnog zdravlja građana Srbije-rekao je Jokić.

Snežna Kovačević, pomoćnik direktora za internistički sektor bolnice u Šapcu, podsetila je da je bolnica bila u kovid sitemu od 15 jula, kada se broj pacijenata naglo povećavao,

Zahvaljujući ministarstvu imali smo i dovoljno respiratora i opreme, svi lekari su ucestvovali u lečenju, bili u skafandeirma sa dve maske, preznojavali se, činilo nam se da se gušimo ali kada smo vidieli pacijente koji se stvarno guše ne mogu da nađu polozaj da udahnu vazduh sve smo zaboravljali, rekla je Kovačević.

U ime užičke bolnice govorila je Irena Đurić, koja je podsetila na ozbiljnu situaciju i 200 pozitivnih pacijenata u regionu.

Kada smo uključili i ostale gradove i imali smo i 500 pozitivnih pacijenata, rekla je Đurić i dodala da su u lečenje bili uključeni svi lekari pa i ortopedi.

Bez obzira koliko je bilo teško, glavna satisfakcija za sve nas bio je povoljan ishod, rekla ji skrenula pažnju da je situacija i dalje na klizavom terenu, te da je potrebno da svi budu jako oprezni i postuju mere opreza jer niko ne zna šta nas čeka.

Načelnik urgentnog tima u Loznici Tadić Milan podsetio je da je kroz trijažni centar od početka epidemije prošlo nešto više od 4.000 pacijenta a da ih je hospitalizovano 460.

-Zahvaljući rekonstrukciji grudnog odeljna, koji je bolje rečeno izgrađen ponovo, kapacitet je bio 50 pacijena, uselili smo se u novo odeljenje 4. jula-rekao je Tadić i dodao da je trenutno stanje zatišja da je u bolnici 25 pacijenta.

Sve sada, kakao kaže, zvisi od naše odgovornosti da li ćemo se vratiti na staro na povećan broj pacijenata, ili ćemo smanjivati broj pozitinvih, rekao je Tadić i dodao da je dovoljan broj lekara obezbednjen unutrašnjom organizacijom,

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Zoran

28.08.2020. 01:43

"ПОСТОЈИ изрека: нико не може да оде далеко колико они који не знају куда иду. "