VAKCINA STIŽE POČETKOM SLEDEĆE GODINE: Francuski premijer najavio, istakao da se mora izbeći novi karantin

FRANCUSKI premijer Žan Kasteks je pozvao u sredu građane na poštovanje mera protiv epidemije korona virusa i istakao da treba izbeći novi karantin. Nošenje maski je naveo kao neohpodno u profesionalom okruženju, a izrazio je i očekivanja da bi vakcina protiv kovida 19 mogla da bude dostupna u prvoj polovini sledeće godine.

ВАКЦИНА СТИЖЕ ПОЧЕТКОМ СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ: Француски премијер најавио, истакао да се мора избећи нови карантин

Foto EPA

Kasteks je istakao obavezu obnove privrede i vraćanja na posao, kao i đaka u školske klupe, iako epidemija još traje.

Francuska se susreće s porastom broja novoobolelih i mogućim drugim talasom. Pritisak na bolnice, za sada, ne postoji. Ali, prisutna su strahovanja da bi situacija mogla da se pogorša od 1. septtembra, kada đaci ponovo budu krenuli u školu, a roditelji se vrate u kancelarije posle godišnjih odmora.

U zemlji se vodi polemika da li maske u školama treba da budu besplatne, imajući u vidu da su obavezne za svu decu stariju od 11 godina. Kasteks je razrešio ovu dilemu, istakavši da će država snabdeti maskama samo one koji se nalaze u rizičnoj zdravstvenoj grupi, ili nemaju dovoqna primanja. Naveo je da je to slučaj i u drugim zemljama.

Premijer Kasteks je saopštio i da će detaljni plan obnove zemlje i privrede u visini od 100 milijardi evra biti iznet sledeće sedmice, u četvrtak 3. septembra. Podsetio je da je od te sume određeni deo već dat najugroženijim roditeljima pred početak školske godine, a otkrio je i da će 2 milijarde biti namenjene kulturnim radnicima.

I pored ove najave, zaposleni u oblasti kulture nisu zadovoljni, a premijer Kasteks i ministarka kulture Žozlin Bašlo će se u četvrtak sastati sa zaposlenima u oblasti zabave.

Premijer je takođe pozvao građane da idu u bioskop i pozorište, u čijim salama je nošenje maski obavezno. Posle kritika u javnosti, poručio je i da prefekti više neće imati diskreciono pravo da povećavaju maksilaman broj posmatrača od 5.000 ljudi na otvorenom prostoru.

Kasteks je najavio i dalje smanjivanje poreza, u proizvodnom sektoru za 10 milijardi, kao i druge socijalne olakšice za građane, zaposlene i preduzeća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!