ZAVET SEĆANJA ŽIVI U POTOMCIMA: U Slancima održan pomen stradalima u kompleksu logora "Jadovno"

D. MATOVIĆ

22. 08. 2020. u 14:38

PRAŠTAMO, ali ne zaboravljamo, poručili su u subotu potomci stradalih u logorima Gospić, Jadovno, Pag. Pomen žrtavama strašnog ustaškog zločina održan je u manastiru Svetog arhiđakona Stefana u Slancima, nadomak Beograda.

ЗАВЕТ СЕЋАЊА ЖИВИ У ПОТОМЦИМА: У Сланцима одржан помен страдалима у комплексу логора Јадовно

Foto M. Anđela

Danu sećanja na zločin počinjen nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj prisustvovalo je nekoliko stotina poklonika i potomaka stradalih. Većina ih je došla autobusima iz Republike Srpske. Pandemija i zabrana ulaska u Hrvatsku usmerila ih je prema Slancima. Parastos je održan u manastirskoj porti, ali svečanog programa nije bilo. Zbog rizične epidemiološke situacije okupljanje nije dugo trajalo, čak su i organizatori i najavljeni govornici izjave novinarima dali van manastirske porte.

Predstavnici Udruženja "Jadovno" podsetili su da je pre dva dana 1941. godine zatvoren ustaški kompleks logora smrti Gospić-Jadovno-Pag, koji je bio preteča ozloglašenog jasenovačkog logora. U kompleksu logora smrti Jadovno, prema do sada prikupljenim podacima koji nisu konačni, na najbrutalniji način ubijeno je 40.123 ljudi, uglavnom Srba, a za oko 2.000 preživelih otvorila su se vrata jasenovačkog pakla.

- Već 11 godina obeležavamo sećanje na ove, stravične zločine ustaša - kazao je Dušan Bastašić, predsednik Udruženja "Jadovno". - Svake godine krajem juna okupljali smo se kod Šaranove jame i mučeničkom stazom odlazili do logora Jadovno. Prelazili smo plavu grobnicu podvelebitskog kanala i odlazili na ostrvo Pag. Po kraškim jamama tragali smo za masovnim grobnicama. Na grobovima koje smo pronašli podizali smo osveštane drvene krstove. Ove godine zbog pandemije nismo mogli da odemo na mesto genocida počinjenog nad srpskim narodom u NDH, pa smo tražili blagoslov da se okupimo u ovom velikom duhovnom centru pored Beograda. Ovde smo uvek bili dobrodošli.

Gosti iz Republike Srpske doneli su veliki, drveni Časni krst.

PORICANjE HOLOKAUSTA

- UMANjENjE broja žrtava kod Jevreja se zove poricanje holokausta - kaže istoričar Ković. - Kod nas se igraju igre oko broja jasenovačkih i drugih žrtava ustaških zločina. U njima čak učestvuju i pojedini naši istoričari. Naš cilj je da genocid u NDH i jasenovački stradalnici budu ugrađeni u temelje srpskog nacionalnog identiteta u onoj meri u kojoj su to i Sveti Sava, Stefan Nemanja i knez Lazar.

- Nadamo se da će jednoga dana ovde "nići" veliki mermerni krst sa pločom posvećen žrtvama ustaških zločina - rekao je Bastašić. - Radujem se što zavet sećanja živi u potomcima nastradalih i što što će živeti u sećanju njihovih praunuka. To je naravoučenje za njihovu sigurnu sutrašnjicu. Sećanje na žrtve je jedini mogući i pravi put i način sprečavanja da se strašni zločini nikada više ne ponove.

Istoričar prof. dr Miloš Ković je ocenio da je rad i delovanje udruženja kao što je "Jadovno" dragoceno u današnjem vremenu:

- To su poslovi, dužnosti i zaveti koje mora da obavlja srpska država. Svedoci smo da se ovde u Srbiji ne čini dovoljno, dok je u Republicu Srpskoj stanje mnogo bolje. U narodu živi svest o ustaškom genocidu, ali imamo i opstrukcije. Naš zadatak u budućnosti je da osvestimo genocid nad srpskim narodom u NDH. Srbi su pretrpeli strašni genocid u NDH od takozvane bratske ruke. Ne samo u NDH, nego tri puta u 20. veku. Naš cilj nije da bilo kom narodu nametnemo kolektivnu krivicu. Kao što žrtve imaju imena i prezimena, tako ih i zločinci imaju. Nije ni da mrzimo potomke zločinaca, već da sprečimo zločince da ponovo stave svoje prljave ruke na našu decu. To će biti naš zadatak u dogledno vreme.

MESTO PATNjE I BOLA

KOMPLEKS koncentracionih logora Gospić-Jadovno-Pag poznat je i pod imenom Gospićka grupa logora.Otvoren je 21. aprila 1941. godine, zatvoren je 20. avgusta 1941. godine na zahtev Vojske Italije. "Jadovno" je poznato kao mesto ljudske patnje i bola, a nalazi se u predelima Velebita karakterističnim po mnogim kraškim jamama. Do sada je u tom kompleksu na osnovu arhivskih dokumenata ustanovljeno postojanje 32 bezdane jame koje su bile stratišta Srba i Jevreja. Najistraženije su Šaranova jama, jama Jamina i jama Sveta Ana. Istovremeno sa logorom "Jadovno" pripremani su i logori "Slana" i "Metajna" na Pagu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024