VLASTI NA KRFU NUDE KOMPROMIS: Bez toplesa na Vidu, kraj grobova naše vojske

D.B.M.

22. 08. 2020. u 08:05

ВЛАСТИ НА КРФУ НУДЕ КОМПРОМИС: Без топлеса на Виду, крај гробова наше војске

Foto: V. N.

LEŽALjKE i suncobrani na ostrvu Vido biće, ipak, uklonjeni.

Sve vreme na plaži će biti čuvar koji će voditi računa da posetioci poštuju kodeks oblačenja.

Ovo nam je juče otkrio Željko Popović, predsednik Udruženja srpsko-grčkog prijateljstva i Udruženja za zaštitu ostrva Vido, posle sastanka sa gradonačelnicom Krfa Spirodulom Meropi Idreu.

- Gradske vlasti su već naručile novu opremu za plažu i sa nestrpljenjem iščekujemo da stignu - kaže Popović. - Turisti više neće moći da šetaju u toplesu i tangama dok mi sa vencima idemo prema Spomen-kosturnici u kojoj su posmrtni ostaci naših vojnika stradalih u Prvom svetskom ratu. Te slike vređale su i meštane i Srbe, ali, na sreću, naši apeli i molbe konačno su uslišeni.

Ležaljke su postavljene ispred restorana, koji je od prošle godine u zakupu hotela "Ikos" u Dasiji, jednog od najluksuznijih u Grčkoj.

Foto: V. N.

Željko Popović

- Prošle godine su ležaljke i suncobrane nadomak Spomen-kosturnice postavili zakupci obližnjeg restorana, a ove godine je to umesto njih uradio zamenik gradonačelnika Spiros Neratzis - tvrdi Popović.

Mnogi Krfljani osudili su taj čin kao nepoštovanje prema stradanju srpskih vojnika u Velikom ratu, a koliko poštovanje većina njih ima prema srpskom narodu, dokazali su mnogo puta. Predstavnici krfskih vlasti su nam ranije rekli da ležaljke na plaži nisu postavljene radi poslovnih aktivnosti, već da bi služile posetiocima Vida i da su posle mnogo godina platili da se očisti celo ostrvo i uredi put do mauzoleja.

U vodama oko ostrva Vido, u kojima su sahranjeni srpski stradalnici kada više nije bilo mesta na ostrvu, stariji Krfljani nikada nisu pecali, niti su se kupali. Ali nažalost, bilo je srpskih turista, koji su baš tu, na mestu gde je more najlepše i najčistije, kako su navodili, poželeli da se okupaju.

Foto: V. N.

 
SPOMENIK

NA Krfu su napisane neke od najtužnijih, ali i najveličanstvenijih stranica srpske istorije. U gradu postoji Srpska kuća, a tamo je i spomenik borcima Drinske divizije, kao i spomenik zahvalnosti Janisu Janulisu, na čijoj njivi su bili sahranjeni srpski borci. Čak i nakon što su njihovi zemni ostaci preneti u mauzolej na Vidu, porodica Janulis tu zemlju ne obrađuje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Bojan

22.08.2020. 08:28

Дошло је време да сакупљамо добровољне прилоге да сачувамо Видо, да би остало онакво какво мора да буде.

Predlog

22.08.2020. 08:40

Nasi uvek traze usluge a nista ne nude. Zasto ne zakupe plazu na 50 godina pa neka tako pokazu brigu ? Ili barem da srede vojnicka groblja po Srbiji pa da ne deluje licemerno kad se od drugih trazi (mnogo vise od toga)

Arnautovic Miroljub

22.08.2020. 12:39

Ajde sada Srbi da se ujedinimo,da budemo slozni i damo priloge da sacuvamo junastvo nasih pradedova koji su bosi isli do Krfa.Gde smo sad junaci bar da sacuvamo dostojanstvo tih junaka?Svako pusi Marlboro i ima telefon od 500€,ajde da se organizujemo,svako po Euro,evo ja cu prvi dati 50€.Gde je sad crkva?

Amarcord

22.08.2020. 12:59

Зашто Србија не закупи, или купи тај део острва? Ако ми не бринемо о нашим гробљима зашто би неко други бринуо?

Sydney

22.08.2020. 13:20

zasto stvarati od nasih velikih prijatelja neprijatelje. neka nasa drzava lepo sedne sa Grckom i uz duzno postovanje sa sve sto je taj naraod ucinio za nas predlozi da zakupimoto ostrvo ili njegov deo na recimo 99g. Neka ga Grci paze i cuvaju a mi da to platimo taj pesak i sto smatramo/zelimo da cuvamo. Mozda da damo Grcima nesto za uzvrat na lepom mestu u Srbiji. Kad smo mogli Francuzima na Kelemegdanu i Visoko Poslanstvo i spomenik preko puta, mislim da Grci zasluzju mnogo vise. mislim da bi i svi mi to pomogli prilozima. ovo mora da se resi da ne stavra ove ruzne trenutke.

Zorica

22.08.2020. 16:29

Сpaмнo и нepпpиxвatливo ! Зap oвo иctopиjckи изyзetнo. мecto ниje зacлyжилo ctatyc мeмopиjaлнoг цeнtpa ? Дa пoдceћa нa ctрaxote kroз koje je cpпcka вojcka пpoшлa. Moлим нaшy влaдy дa пoчнe дa бpинe o вojничkим гpoблимa. нa koпнy и y вoди .мa гдe oнa билa..Caндaлoзнo je дa ce yз дoзвoлy дoмaћинa kyпa и cyнчa и jeдe нa Видy!