ZBOG EPIDEMIJE KORONE: Osuđenici sa porodicom na vezi preko Skajpa i Vajbera

Tanjug

10. 08. 2020. u 14:14

OSUĐENICI u 10 kazneno-popravnih ustanova u Srbiji počeli su da koriste aplikacije Skajp i Vajber za razgovor sa članovima porodica.

ЗБОГ ЕПИДЕМИЈЕ КОРОНЕ: Осуђеници са породицом на вези преко Скајпа и Вајбера

Foto: Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

To je saopštila danas Uprava za izvršenje krivičnih sankcija.

Video komunikaciju, za sada, koriste osuđenici u zavodima u Sremskoj Mitrovici, Nišu, Pančevu, Padinskoj skeli, Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu i okružnim zatvorima u Beogradu i Kragujevcu, zatim štićenici u Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu i KPZ za maloletnike u Valjevu, kao i osuđenice u KPZ u Požarevcu.

Za razgovore koriste tablete koje je zavodima donirala nemačka nevladina organizacija "Help", a oni u KPZ u Pančevu računare.

Zaposleni u Službi za tretman od marta za osuđene sprovode pojačanu psihosocijalnu podršku ključnu za svaku stresnu situaciju, a Skajp i Vajber će im pomoći da se umanji briga za članove porodica.

Od izbijanja epidemije, osuđenicima u svim zavodima omogućeni su duži boravci na svežem vazduhu i češći telefonski kontakti sa članovima porodice.

Svest porodica i briga za bližnje doprinela je da se, od uvođenja mera, broj poseta smanji u svim zavodima, što je važno za prevenciju, navodi se u saopštenju i dodaje da su posete 12. maja, ponovo dozvoljene nakon tri meseca.

- Posete se odvijaju uz prethodno merenje temperature, prolazak kroz dezo barijere, dezinfekciju ruku i obavezno korišćenje zaštitnih maski i rukavica, a za pritvorenike i osuđenike su obezbeđeni i zaštitni vizir - navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija u junu je svim zavodima u Srbiji, u cilju prevencije, obezbedila 10.000 brzih testova za detekciju antitela virusa korona.

Takođe, od 11. marta svi novoprimljeni su u zavodima izdvojeni u manjim sobama, u periodu od dve nedelje tokom kojeg su pod pojačanim zdravstvenim nadzorom i nemaju kontakte sa drugim ljudima u zavodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)