ZAKONA SVE VIŠE, A PRAVA SVE MANJE: Debata o angažovanju stranih radnika u Srbiji

J. Ž. S.

30. 11. 2021. u 21:39

ZAKON o radu je nekada jedini regulisao radno zakonodavstvo. Sada kada imamo mnogo propisa, radnici su nam gotovo nezaštićeni.

ЗАКОНА СВЕ ВИШЕ, А ПРАВА СВЕ МАЊЕ: Дебата о ангажовању страних радника у Србији

Foto Tanjug

Dosta je kontradiktornih odredaba što dovodi do problema u primeni. Ovo je zaključak debate "Položaj stranih radnika u Srbiji", organizovanog povodom nedavne situacije u Zrenjaninu sa radnicima iz Vijetnama.

Problemom radnika stranaca koji često rade bez ikakvih papira Samostalni sindikat građevinara bavi se već nekoliko godina.

- Prosečna plata građevinca u Srbiji je 54.000 dinara, dok, recimo Indijci rade za 300 dolara. Oni su nestručni i rade teške fizičke poslove - kaže Saša Torlaković, predsednik sindikata.

- Činjenica je da Inspektorat za rad radi svoj posao, ali država žmuri kroz pravosuđe.

Oni napišu prijavu i tu je kraj, nisam čuo da je procesuiran ijedan stranac koji je radio na crno.

Radnici iz Vijetnama došli su još u aprilu i maju i to noću. Svako od njih se zbog dolaska zadužio u banci oko 4.000 dolara, kako bi platio agenciji. Kako tvrde učesnici debate, njihova bruto plata je oko 70.000 dinara, a za svaki dan bolovanja oduzimana im je po jedna i po dnevnica.

On naglašava da je u slučaju Vijetnamaca u Zrenjaninu država morala munjevito da reaguje i uhapsi onog ko im je oduzeo pasoše, jer to je eksploatacija radne snage.

- Stranci dolaze zdravstveno neprovereni, na divlje, ne znamo gde spavaju, od čega su bolesni. I to je takođe veliki problem - ističe Torlaković.

Branislav Markuš iz Zrenjaninskog socijalnog foruma smatra da su urušavanjem prava bilo kom zaposlenom u Srbiji, u problemu i naši radnici.

Za Olgu Vučković Kićanović, stručnjaka za radno pravo, svakodnevno se suočavamo sa sistemskim urušavanjem radnih, socijalnih i ljudskih prava.

- Kod nas dolaze najsiromašniji radnici iz najsiromašnijih zemalja, a jedinu korist od njih imaju samo poslodavci. Pitanje je i kakav nivo usluge dobijamo kada su oni niskih kvalifikacija - pita se Olga Vučković Kićanović.

S druge strane, Nebojša Miletić iz Unije poslodavaca Srbije naglašava da je nekadašnji problem rada na crno prerastao u problem rada stranaca:

- U Srbiji je trenutno između 10.000 i 12.000 stranaca, a biće ih još više jer nemamo kvalifikovanu radnu snagu, a mnogi naši ljudi neće ni da rade. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri