SINDIKALCI ŽELE ZAŠTITU: Crna Gora nije ratifikovala konvenciju koja štiti radnike od svih oblika nasilja

B. D.

19. 07. 2021. u 06:34

IAKO je Konvencija Međunarodne organizacije rada o nasilju i uznemiravanju u svetu rada počela sa primenom 25. juna, Crna Gora je još nije ratifikovala.

СИНДИКАЛЦИ ЖЕЛЕ ЗАШТИТУ: Црна Гора није ратификовала конвенцију која штити раднике од свих облика насиља

Foto PR Luka Bar

Samostalni sindikat radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore uputio je 16. jula Ministarstvu ekonomskog razvoja inicijativu za pokretanje postupka ratifikacije Konvencije Međunarodne organizacije rada MOR.

Predsednik Samostalnog sindikata radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore Agim Mila u pismu Ministarstvu ekonomskog razvoja, ministru Jakovu Milatoviću, navodi da su Konvencija 190 i Preporuka 206 prvi međunarodni pravni standardi koji posebno priznaju pravo svih na rad bez nasilja i uznemiravanja, uključujući rodno zasnovano nasilje i uznemiravanje.

- Konvencija široko definiše pojam nasilja i uznemiravanja, koji uključuje ne samo fizičko i verbalno zlostavljanje, već i psihosocijalne rizike i nasilne radne prakse. Konvencija štiti sve radnike u formalnoj i neformalnoj ekonomiji, uključujući volontere, pripravnike i pripravnike, i jasno utvrđuje ulogu vlada i socijalnih partnera u sprečavanju, rešavanju i otklanjanju nasilja i uznemiravanja. Uključuje zaštitu od nasilja i uznemiravanja od strane trećih lica, kao i zaštitu od uticaja nasilja u porodici u svetu rada. U bilo kojim okolnostima, ratifikacija i pravilna primena C190 i R206 bile bi hitne za rešavanje pošasti nasilja i uznemiravanja u svetu rada - navodi se u pismu Mila.

Sindikat poziva Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore, kao nadležno ministarstvo za poslove rada, da preduzme formalne korake za ratifikaciju Konvencije Međunarodne organizacije rada broj 190.

PODRŠKA GLOBALNOJ KAMPANjI

SAMOSTALNI sindikat radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore predstavlja granski sindikat pomoraca i dokera Crne Gore i članica je Međunarodne transportne federacije (ITF). Takođe, jedan je od osnivača Evropske transportne federacije (ETF). Granski sindikat pomoraca i dokera Crne Gore je podržao globalnu kampanju Međunarodne transportne federacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)