MUDRA PORUKA PATRIJARHA PORFIRIJA: Jevanđelje nam nije dato da ga razumemo, nego da se kroz njega preumimo

Novosti online

21. 11. 2021. u 16:09

GOSPOD nas, braćo i sestre, ne poziva na to da najpre kao cilj svoga života postavimo izmenu okolnosti, menjanje spoljašnjeg sveta u kojem živimo, nego preumljenje unutarnjeg poretka, a to se zove pokajanje, saopštio je patrijarh Porfirije.

МУДРА ПОРУКА ПАТРИЈАРХА ПОРФИРИЈА: Јеванђеље нам није дато да га разумемо, него да се кроз њега преумимо

Foto: Printskrin Instagram/porfirije_patrijarh

- Pokajanje ne kao psihološko površno samoosuđivanje, nego kao preumljenje, presazdavanje sistema vrednosti po kojima živimo. Jevanđelje nam nije dato da ga razumemo, nego da se mi kroz Jevanđenje kao ogledalo, kao sistem vrednosti, preumimo. I zato ponavljamo neprestano u poslednje vreme da je važno da znamo šta je jevanđeljski sistem vrednosti i da znamo da će mnogi od nas hteti da se mi saobrazimo sistemu vrednosti koji nije jevanđeljski, da će hteti da po svakom pitanju obavezno moramo da imamo ideološko mišljenje i da ono bude suprotno ili isto, slično ili drugačije u odnosu na druga mišljenja. Ako bismo tako postupali onda bismo i mi bili samo jedan od ideoloških sistema.

- Po svakom pitanju imaćemo šta da kažemo, ali tek to što ćemo reći biće ispravno kada bude izviralo iz reči Hristove, kada bude izviralo iz Jevanđelja, kada budemo slušali apostole Hristove i reč Božju, kada budemo slušali Crkvu Hristovu. To slušanje i poslušanje nije pokornost, nego izraz najdublje slobode koja nas vodi u oslobođenje od tiranije nečastivog satane, demonske tiranije. To znači odricanje od svoje volje, od volje ostrašćene, od slobode koja je samo privid, i poziv na unutarnju slobodu koja pobeđuje greh, egoizam, gordost i samoljublje, budi u nama milosrđe i izgrađuje čoveka podobnog Lazaru - istakao je patrijarh.

BONUS VIDEO: "FT1P" daje odgovor, kako da osnujete preduzeće?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024