KORONA KONAČNO POSUSTAJE: Vide se efekti kovid-propusnica, manje zaraženih, ali mnogo preminulih

B. RADIVOJEVIĆ

13. 11. 2021. u 07:00

EPIDEMIJA je, napokon, krenula u dobrom pravcu. U Srbiji je trenutno situacija neuporedivo bolja nego u drugim zemljama u regionu. Sa 496,6 novoinficiranih na 100.000 stanovnika naša zemlja je na 15. mestu u Evropi. Zemlje iz regiona imaju bar za 50 odsto, a neke i duplo više novoinficiranih.

КОРОНА КОНАЧНО ПОСУСТАЈЕ: Виде се ефекти ковид-пропусница, мање заражених, али много преминулих

Foto D. Milovanović

Na prvom mestu je trenutno Slovenija sa 1.117 novozaraženih na 100.000 stanovnika, dok je Hrvatska sa 932 na drugom. Epidemijska situacija je lošija i u Crnoj Gori, koja ima 703 novoinficirana na isti broj stanovnika.

Gotovo je isto i kada se kao parametar uzme prosečan broj obolelih na 100.000 stanovnika: Slovenija je, opet, prva sa 154, Hrvatska druga sa 136, Crna Gora je na sedmom mestu sa 95, a Srbija na 15. Prema preseku za poslednjih sedam dana, imamo 67 obolelih na 100.000 stanovnika, što je u odnosu na prethodnu nedelju za devet manje.

Iako epidemiološka kriva jasno pokazuje pad u poslednje dve nedelje, još se zadržava na visokom nivou, a lekari upozoravaju da samo od vakcinacije i poštovanja mera zavisi da li će nastaviti da pada ili će opet promeniti smer.

Juče su svi parametri bili bolji nego dan ranije, izuzev broja preminulih, kojih je u petak bilo 67, što je za sedam više nego u četvrtak. Od 16.294 testiranih na virus su bile pozitivne 3.822 osobe. U bolnicama je ukupno 6.571 pacijent, a na respiratorima 276.

Za takav razvoj situacije epidemiolozi navode tri ključna razloga: primenu kovid-sertifikata na mestima gde je i najveći rizik od zaražavanja - u ugostiteljskim objektima i kockarnicama, smanjene kontakte zbog školskog raspusta, koji se završava u ponedeljak i povećanje obima vakcinacije prvom dozom, u nekim sredinama i za 18 odsto.

Medicinski deo Kriznog štaba, i pored bolje epidemiološke situacije, ali uz obrazloženje "da idu slave i praznici", ne odustaje od zahteva da se primena kovid-sertifikata proširi na 24 sata. I dr Predrag Sazdanović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, zalaže se za širu primenu kovid-sertifikata: "24 sata i u više objekata".

- Brojevi padaju, ali moramo biti vrlo oprezni, ovo je maraton koji moramo da istrčimo kako bismo pobedili virus korona. U nekoliko poslednjih nedelja imali smo 28 do 30 odsto novozaraženih od ukupnog broja testiranih. U četvrtak je to bilo 26 odsto. Kada se budemo spustili ispod 20 ili 15 odsto, možemo da govorimo o rezultatima - kaže dr Sazdanović.

RANO ZA OPUŠTANjE

U POREĐENjU sa podacima za prošli petak, u Srbiji je u petak bilo 2.000 novoinficiranih manje. Doktor Sazdanović, ipak, upozorava da sa optimizmom moramo da budemo oprezni:

- Kad god smo se opustili, to nam se vratilo kao bumerang. Pad broja obolelih od korone još nema veze sa produženjem raspusta, već je reč o prvim efektima kovid-propusnica, čiju primenu treba proširiti. Odlično znamo šta je pozitivna, a šta negativna diskriminacija. Negativna bi bila odlazak kod lekara sa kovid-propusnicom, to bi stvarno bila diskriminatorska odluka, ali sa druge strane - ne mora da se ide u tržni centar! Znam da će me razapeti na krst na mrežama zbog ovih mojih reči, ali baš me briga!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni