DIM I GASOVI PRITISLI SRBIJU: Lakše je rešiti manje velikih zagađivača, nego hiljade malih izvora

J. SUBIN

30. 10. 2021. u 10:00

ZA građane Srbije nije bilo veliko iznenađenje što se prethodnih dana naša zemlja našla među najzagađenijim gradovima u svetu. Merne stanice očitavale su povišen nivo PM 10, PM 2,5 i drugih štetnih čestica u vazduhu - čak tri puta iznad granice!

ДИМ И ГАСОВИ ПРИТИСЛИ СРБИЈУ: Лакше је решити мање великих загађивача, него хиљаде малих извора

Foto AP

O zagađenju vazduha, nažalost, priča se najčešće - kad zahladi. Da su koncentracije zagađujućih materija i dalje visoke, ali i opasne, upozorava profesor klimatolog Vladimir Đurđević sa Fizičkog fakulteta. Kako kaže, svi koji nemaju preke potrebe ne bi trebalo da izlaze iz kuće.

- Rešavanje problema sa zagađenjem je dug proces - objašnjava Đurđević.

- Pojedini gradovi su i dalje u crvenoj zoni, kao što su Beograd, Valjevo, Novi Pazar, Užice... Razlozi za to su stare tehnologije, koje nemaju mogućnost da zaustave zagađivače, kao i kotlarnice koje koriste teška goriva, poput mazuta. Zagađuju takođe individualna ložišta, saobraćaj i poljoprivreda. O rešavanju problema zagađenja treba razmišljati u doba godine kada je njegov kvalitet dobar.

Profesor Đurđević navodi da je bolje srediti manji broj velikih zagađivača, u odnosu na hiljade individualnih malih izvora.

U Ministarstvu životne sredine kažu da je rešavanje pitanja zagađenja vazduha njihov - apsolutni prioritet. Prema rečima resorne ministarke Irene Vujović, ovaj problem naročito je izražen tokom grejne sezone.

- Ove godine smo sufinansirali zamenu kotlova u toplanama, javnim objektima i domaćinstvima, kako bismo prešli na ekološki prihvatljivije energente - kazala je Vujovićeva. - Iz budžeta Ministarstva izdvojena su sredstva za projekte u 54 lokalne samouprave, koji osim zamene kotlova uključuju i pošumljavanje. Uskoro će biti rekonstruisane kotlarnice u Valjevu, Novom Pazaru, Kosjeriću i drugim lokalnim samoupravama. Započeti su radovi na kompletnoj rekonstrukciji toplane u Kragujevcu, a biće sanirana i deponija pepela u sklopu kompleksa toplane, što će značajno doprineti smanjenju zagađenja.

Iz Ministarstva za zaštitu životne sredine poručuju da se višedecenijski ekološki problemi ne mogu rešiti u jednom danu, ali da se na tome ozbiljno radi.

ZA ODSUMPORAVANjE 600 MILIONA EVRA

TOKOM poslednjih šest godina država je uložila više od 600 miliona evra u postrojenja za odvajanje sumpora iz dimnih gasova u našim termoelektranama.

- Neka od tih postrojenja već rade u punom kapacitetu, dok su neka još uvek u izgradnji. Ulaganjem u mere zaštite životne sredine u energetskom sektoru, primenom najsavremenije tehnologije, štitimo vazduh i ulažemo u zaštitu životne sredine - izjavila je ministarka Vujović.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)