VIŠE OD POLOVINE RADI ZA MANJE OD 50.000 DINARA: UGS "Nezavisnost" - Dostojanstven rad mora da bude dobro plaćen

J. Ž. S.

07. 10. 2021. u 20:42

DA bi rad mogao da se smatra dostojanstvenim trebalo bi da podrazumeva da je ugovoren, siguran u svakom pogledu, čak i od psihičkih pritisaka i da je na vreme i dostojanstveno plaćen, rekao je Zoran Stojiljković, predsednik UGS "Nezavisnost".

ВИШЕ ОД ПОЛОВИНЕ РАДИ ЗА МАЊЕ ОД 50.000 ДИНАРА: УГС Независност - Достојанствен рад мора да буде добро плаћен

Foto Tanjug

Povodom Međunarodnog dana dostojanstvenog rada on je istakao da podaci o tome da više od polovine radnika u Srbiji radi za platu manju od 50.000 dinara i da su mnogi u neregulisanom radnom statusu, dovoljno govore koliko ima dostojanstvenog rada u našoj zemlji.

- Svi koji su u zoni sive ekonomije i rade sa kratkoročnim ugovorima i u fleksibilnim oblicima zapošljavanja, izvan su zone dostojanstvenog rada. Ako on podrazumeva i pristojne zarade od kojih se može pristojno živeti, onda je i dobar deo zaposlenih koji imaju niska primanja van takvog rada - kazao je Stojiljković.

Mihail Arandarenko, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu je istakao da je tehnički moguće izvesti reformu poreske i socijalne politike, odnosno naknada od penzija do socijalne pomoći, naknade porodiljama i slično.

- To je moguće zato što postoji fiskalni prostor za preraspodelu, budući da je naša država bogata što se za građane ne bi moglo reći. U prilog tome mogu da kažem da je u poređenju sa 10 ili malo više zemalja istočne Evrope koje su ušle u Evropsku uniju, Srbija druga ili treća zemlja po veličini budžeta - rekao je Arandarenko.

Prema podacima Centra za demokratiju samo troje od petoro zaposlenih u Srbiji ima ugovor na neodređeno vreme, a ta vrsta ugovora nije garancija sigurnosti budući, da je indeks zaštite zaposlenja u Srbiji jedan od najnižih u Evropi, tvrde u Centru za demokratiju.

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZELENA BUDUĆNOST POČINJE S NAMA: Značaj i koristi zelenih ciljeva za Novu godinu