KATASTAR NA METI ADVOKATA I NOTARA: U Republičkom geodetskom zavodu negiraju neefikasnost u radu i ističu da su žrtva interesne kampanje

V. N.

10. 07. 2021. u 08:00

PREDSTAVNICI Advokatske i Javnobeležničke komore već godinu dana vode negativnu medijsku kamapnju protiv Republičkog geodetskog zavoda, koji je jedan od stubova nacionalnog suvereniteta i digitalne reforme državne uprave.

КАТАСТАР НА МЕТИ АДВОКАТА И НОТАРА: У Републичком геодетском заводу негирају неефикасност у раду и истичу да су жртва интересне кампање

Foto: RGZ-promo

Kampanju paušalno i bez argumenata potkrepljenih javno dostupnim podacima vode potpredsednica AKS Jasmina Milutinović i predsednik JBK Srbislav Cvejić. Pojedinačni interesi vođa ove dve komore i njihova zarada ne mogu biti iznad zajedničkog interesa države i građana.

Odgovarajući na tvrdnje da je katastar nedopustivo neefikasan i spor u radu, ovo poručuju u Republičkom geodetskom zavodu i podsećaju da su se u julu prošle godine borili sa zaostatkom od 750.000 predmeta, dok je danas taj broj sveden na 461.000.

- Približio bi se nuli da su javni beležnici i pojedini drugi državni organi postupali u skladu sa zakonom - kažu u RGZ. - To je na više od 80 stranica pokazala anazila Zakona o upisu u katastar nepokretnosti, javno dostupna na našem veb sajtu.

U RGZ kažu da, kao što ne može svaka menjačnica da ocenjuje rezultate Narodne banke, to ne mogu ni Srbislav Cvejić i Jasmina Milutinović, koji iza izjava o radu službe katastra "kriju nesposobnost da organizuju rad Javnobeležničke i Advokatske komore i građanima skrenu pogled sa gorućih problema imovinsko-pravnih odnosa i utvrđivanja vlasništva koje bi trebalo da rešavaju."

- Pravo na nepokretnosti je ustavna kategorija, a RGZ je poslednji bedem odbrane da se to pravo zaštiti, da se spreče mahinacije i slobodna interpretacija. Katastar je institucija u službi građana i države, naši podaci su među najtraženijim u Srbiji, a naš sajt je 20. po posećenosti u Srbiji - navode u RGZ.

Kako ističu, u katastru je upisano 4,5 miliona objekata, a korišćenjem najnovije tehnologije i satelitskih snimaka, RGZ je utvrdio da postoji još najmanje toliko onih koji nisu upisani. Banke odobravaju hipotekarne kredite samo ukoliko su objekti evidentirani. Više objekata obezbeđuje više kreditnih sredstava i investicionih mogućnosti.

- Zamislite sad koliki je kreditni potencijal devet miliona objekata! Nama je, kao državi, pola tog kapitala u pasivi jer nije upisano u katastar. To je kao da imamo 50 milijardi evra zakopanih u dvorištu, a ne znamo gde. Investicije i oživljavanje kapitala koji leži u nepokretnostima, prioritet je svake države. To je moguće samo u okviru velikog i jakog sistema, sa snažnom IT infrastrukturom i ne može se, niti sme, prepusti digitalno nepismenim pojedincima na igranje - navode u RGZ.

ZAPOSLENI LjUDI, BRŽE POSTUPANjE

DA je broj nerešenih predmeta u katastru u odnosu na prošlu godinu prepolovljen potvrđuje i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

- I dalje postoji puno nerešenih predmeta. Taj problem će biti rešen, ali to nije moguće preko noći. Kada sam stupio na dužnost u oktobru, katastar je bio zatrpan. Odmah je zaposleno dodatnih 350 ljudi i uspeli smo da broj predmeta svedemo na 400.000 i da tekuće predmete rešavamo brzo. Nemamo čarobni štapić da nešto što se gomilalo decenijama rešimo za samo godinu ili dve - rekao je ministar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (16)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...