NA PUT MOŽE I POLA ODELJENJA: Ministarstvo prosvete dalo preporuke o organizaciji ekskurzija i maturskih večeri

LJ. BEGENIŠIĆ

16. 06. 2021. u 10:00

PRILIKOM planiranja i realizacije ekskurzija i nastave u prirodi, prednost treba da imaju odeljenja četvrtog i osmog razreda osnovne škole i završni razredi srednje škole. Imajući u vidu da je učenicima u dugom periodu bila uskraćena vršnjačka komunikacija, druženje i igra, ali i boravak u prirodi, moguće je ekskurzije i nastavu u prirodi organizovati i sa manjim procentom učenika od propisanog, ali ne manje od 50 odsto.

НА ПУТ МОЖЕ И ПОЛА ОДЕЉЕЊА: Министарство просвете дало препоруке о организацији екскурзија и матурских вечери

Prednost imaju đaci završnih razreda / Foto Tanjug

Ovo stoji u preporukama Ministarstva prosvete koje će danas biti upućene svim školama u Srbiji. Do sada je preporučeno da na školsko putovanje ide najmanje dve trećine odeljenja.

Preporuke se tiču realizacije nastave u prirodi, ekskurzija i maturskih proslava za osmake i srednjoškolce, a usledile su nakon odluke Kriznog štaba, koji je preporučio da su planirana đačka putovanja dozvoljena, te da ih škole mogu realizovati počevši od dana donošenja odluke na sednici Vlade koja je planirana za danas.

- Potrebno je da se poštuju sve mere bezbednosti i zaštite u skladu sa preporukom nadležnih organa i institucija koje su na snazi u vreme realizacije - navodi se u preporukama Ministarstva prosvete. - Takođe, neophodno je da škola donese izmene odgovarajućih dokumenata i uskladi termine, objekte i destinacije realizacije ekskurzija i nastave u prirodi.

Takođe, navodi se da ekskurzije učenika završnih razreda srednjih škola ne smeju biti organizovane u inostranstvu, već samo na teritoriji Srbije. Pre pandemije, oni su mogli da idu preko granice.

- Obavezno je poštovanje pravilnika o organizaciji i ostvarivanju nastave u prirodi i ekskurzija u osnovnoj i srednjoj školi, kao i Pravilnika o načinu obavljanja organizovanog prevoza dece.

Istovremeno, dozvoljeno je i organizovanje maturskih večeri na kraju osnovne i srednje škole, uz poštovanje epidemioloških mera.

- Matursku proslavu za osmake i svršene srednjoškolce škola može da organizuje u školi ili u ustanovama iz oblasti kulture i sporta, u dogovoru sa jedinicom lokalne samouprave - navode u Ministarstvu prosvete.

Veliki maturanti mogu da slave i u restoranima, uz saglasnost roditelja ili staratelja.

Neke škole sada će realizovati putovanja dogovorena još prošle godine, koja zbog epidemije nisu realizovana. Ugovore su sklapale škole i agencije, pa one snose odgovornost za njihovu organizaciju ili eventualni povraćaj novca.

VIŠE PUTOVANJA OD JESENI

MINISTAR prosvete Branko Ružić poručio je da je zadovoljan odlukom Kriznog štaba da dozvoli proslavu maturskih večeri, kao i da se relaksira održavanje ekskurzija i nastave u prirodi, navodeći da će vremenski okvir za njihovu realizaciju zavisiti od organizacija škola:

- Verovatno je da će se ekskurzije u najvećem broju dešavati od jeseni - rekao je Ružić i naveo da će Ministarstvo predstavljati "kontrolni mehanizam".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)