MATURANTI SLAVE, ALI BEZ PLESA: Veliko interesovanje učenika za proslave, nema vremena za organizaciju ekskurzija

B. BORISAVLjEVIĆ - Lj. BEGENIŠIĆ

11. 05. 2021. u 10:00

OVA generacija maturanata, za razliku od prethodne kojoj je korona uskratila jedan od najlepših događaja u životu, moći će, po svemu sudeći, svečano da obeleži završetak školovanja.

МАТУРАНТИ СЛАВЕ, АЛИ БЕЗ ПЛЕСА: Велико интересовање ученика за прославе, нема времена за организацију екскурзија

Proslava prethodnih generacija maturanata u dvorištu jedne beogradske škole / Foto I. Marinković

Sa popuštanjem mera i smirivanjem epidemiološke situacije, postalo je moguće organizovati proslavu mature, ali i ekskurzije i nastavu u prirodi.

Ali, uz određene uslove:

- Može se okupiti najviše 100 gostiju, nema igre na podijumu, a neki restorani traže da prisutni budu vakcinisani, a neki ne traže - kaže nam Violota Nedeljkov, vlasnica jedne od agencija koja organizuje proslave. - Interesovanje je veliko. Kako se smiruje epidemiološka situacija, svi su počeli da se interesuju.

I u beogradskim srednjim školama kažu da su đaci izuzetno zainteresovani, a ponude za organizaciju maturskih večeri uveliko stižu.

- Zajedno sa Medicinskom školom u Zemunu, rezervisali smo matursko veče u hotelu "Hajat" za 12. jun - kaže Đurađ Banjac, direktor ETŠ "Zemun". - Deca nisu ništa platila, dok ne budemo sigurni. Sve će zavisiti od odluka Kriznog štaba. Đaci veoma žele da idu na matursko veče, svakog dana se raspituju da li ima nekih novih informacija.

Prema rečima Miloša Bjelanovića, direktora Zemunske gimnazije, ako bude bilo dozvoljeno okupljanje većeg broja ljudi, matursko veče će biti organizovano, ali na otvorenom.

- Ponude stižu, ali naša škola ni ove godine neće organizovati matursko veče - kaže Dejan Nedić, direktor Druge ekonomske škole. - Čak i da dođe do popuštanja mera, treba vremena da se sve organizuje. Plaćanje je, inače, u tri rate, tako da je nemoguće i to izvesti.

Direktor Gimanzije "Patrijarh Pavle" Jasmin Nikolovski kaže da maturskog bala neće biti. Ukoliko se smiri situacija sa virusom korona, biće organizovan ispraćaj maturanata u školskom dvorištu.

Cene maturskih večeri se kreću od 3.600 do 7.600 dinara. Violeta Nedeljkov ističe da cena zavisi od toga šta maturanti žele, u restoranima one se kreću oko 15 evra, a u hotelima od 30 do 35 evra. Na ekskluzivnim mestima ta cena iznosi oko 70 evra.

Maturska groznica podrazumeva i haljinu, cipele, tašnu i profesionalnu šminku, a sve to zajedno roditelje košta u proseku 200 evra.

Cenovnik je sledeći: haljine koštaju prosečno oko 100 evra, za one sa "plićim" džepom im ih i za pedesetak evra, cipele i tašne imaju slične cene, a šminkeri za večernje sređivanje naplaćuju 30 evra. Ni za dečake nisu manji troškovi, zbog cene odela i cipela.

Kada je reč o ekskurzijama i nastavi u prirodi, neke škole već su počele da ih organizuju za mlađu decu.

Tako će na rekreativnu nastavu ići đaci četvrtog razreda u školama u kojima novac roditeljima nije vraćen, i to po planu koji je bio predviđen za treći razred, a nije realizovan zbog korone.

Međutim, za ekskurzije će biti uskraćeni đaci osmog razreda i maturanti u gimnazijama.

- Sada je kasno da se to organizuje. Njima je ostalo još dve nedelje škole, a da bi se realizovalo putovanje, neophodno je sprovesti procedure - kaže Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija.

Što se tiče maturskih večeri, Markov kaže da je interesovanje dece veliko, ali ističe da nije realno organizovatoi proslave dok se nastavni proces ne normalizuje.

MINISTARSTVO: ODLUČUJE KRIZNI ŠTAB

U MINISTARSTVU prosvete kažu, za "Novosti", da će organizovanje proslava maturske večeri zavisiti od odluke Kriznog štaba, kao i sva pitanja u vezi sa putovanjima i proslavama:

- Ministarstvo će postupati u skladu sa preporukama Kriznog štaba i odukama Vlade Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)