Nakon obeležavanja dana Svetog Jovana Vladimira u Baru i litije: Krivična prijava protiv sveštenika Slobodana Zekovića

Novosti Online / B.Dabić

petak, 05. 06. 2020. u 15:53

Након обележавања дана Светог Јована Владимира у Бару и литије: Кривична пријава против свештеника Слободана Зековића
Policija je danas podnela krivičnu prijavu protiv paroha barskog, arhijerejskog namesnika, protojereja stavrofora Slobodana Zekovića
Bar – Policija je danas podnela krivičnu prijavu protiv paroha barskog, arhijerejskog namesnika, protojereja stavrofora Slobodana Zekovića, a prekršajni postupak biće pokrenut protiv više lica. Danas je policija u Baru saslušala osam sveštenika, a prema saznanjima Novosti jedno svešteno lice je saslušano u Ulcinju zbog istog događaja – obeležavanja Dana Svetog Jovana Vladimira u gradu pod Rumijom.

Na Dan Svetog Jovana Vladimira, 4.juna, u Sabornom hramu je održan moleban Presvetoj Bogorodici, a nakon kojeg je krenuo Krsni hod ulicama grada. Ovo je inače prva litija u Baru, nakon tromesečne pauze zbog pandemije COVID 19.

- Po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva u Baru, a u vezi okupljanja ispred hrama "Svetog Jovana Vladimira" u Baru, 4.juna, Uprava policije Centar bezbednosti Bar podnela je krivičnu prijavu protiv S.Z., zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, dok će protiv više lica učesnika predmetnog događa biti pokrenuti odgovarajući prekršajni postupci, saopštio je danas rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Baru Radovan Đurišić dodajući da će u narednom periodu biti obavljeno saslušanje osumnjičenog i preduzete druge radnje neophodne za donošenje odluke Osnovnog državnog tužilaštva u Baru.

Njima se na teret stavlja da su suprotno naredbama Ministarstva zdravlja prekršili zabranu okupljanja na javnom mestu, više od 200 osoba.

Prema saznanjima Novosti, sveštenik Zeković će sledeće sedmice biti saslušan u Osnovnom državnom tužilaštvu.

Iz policije Novostima je u petak ujutro potvrđeno da će svi sveštenici Mitropolije Crnogorsko-primorske koji su predvodili litiju u Baru na Dan Svetog Jovana Vladimira, 4. juna, biti pozvani na informativni razgovor .

Barska policije je, preduzimajući aktivnosti iz svoje nadležnosti, državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru podnela kriivičnu prijavu protiv jednog lica.

- Povodom javnog okupljanja u pokretu – litije koja je održana juče, 4. juna u organizaciji Mitropolije – crnogorsko primorske, policija je preduzela aktivnosti iz svoje nadležnosti i identifikovala lica koja su učestvovala u organizaciji ovog događaja. Po nalogu nadležnog tužioca policija je podnela krivičnu prijavu protiv sveštenog lica Z.S. (42) iz Bara zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti. Od sveštenih lica O.A. (50), J.Lj. (44), P.M. (29), T.M. (38), P.J.(65), R.N. (36) i S.S. (38). Policija je prikupila obaveštenja, te su spisi dostavljeni tužiliocu koji će se naknadno izjasniti o pravnoj kvalifikaciji dela, navodi se u saopštenju Uprave policije i dodaje “Policija intenzivno radi na identifikovanju i procesuiranju i drugih lica koja se dovode u vezu sa ovim događajem”.

Podsetimo, ubrzo nakon što je završena litija u četvrtak veče, usmeni poziv da se javi na informativni razgovor prvi je dobio paroh barski, arhijerejski namesnik, protojerej stavrofor Slobodan Zeković .

Sveštenik Zeković je jutros u 6 sati već bio u zgradi CB Bar gde je u svojstvu građanina dao izjavu. Nekoliko sati sveštenik Zeković je proveo u zgardi policije u Baru

Branilac Boško Čarmak za Novosti je kazao da je zatečen podnošenjem krivične i prekršajnih prijava, navodeći da je to neočekivan način, a o istim je prvobitno obavešten iz medija pre nego što su njemu prijave dostavljene kao braniocu.

- Svi su saslušani u svojstvu građana . Proveli smo u policiji šest sati, od 6:00 do 12:00 i nisu saslušani u svojstvu okrivljenih, niti je bilo nagovešteno da biti podneta krivična, niti prekršajne prijave, kazao je advokat Čarmak. On podseća da u Crnoj Gori već 28 dana nema ni jednog registrovanog slučaja na korona virusa, te da je pre dva dana proglašen kraj epidemije COVID 19.

-U tom duhu smo i vodili razgovor, kazao je branilac. Čarmak se osvrnuo i na masovna obeležavanja 21.maja u vreme epidemije.

- Tada nije bilo privođenja, niti krivičnih i prekršajnih prijava, kazao je Čarmak .

Pročitajte još: Crnogorske vlasti besne zbog litije u Baru: Paroh Zeković pozvan u policiju, sa njim i još tri sveštenika

Tradicionalno, Dan Svetog Jovana Vladimira, 4.jun vernici obeležavaju u Baru. Nakon molebana, sveštenstvo je navelo, da je spontano krenula litija ulicama grada po tradiciji prethodnih godina.

Policija je bila prisutna tokom litije

Iz policije, su kazali da je u litiji bilo 1.200 učesnika te da litija nije bila prethodno najavljena.