NI posle dva dana od velikih poplava na levoj obali Dunava, situacija se nije poboljšala. Vatrogasno-spasilačke ekipe su na terenu 24 sata, voda se odvozi cisternama ili ispumpava u kanalizacione sisteme, ali su mnogi zapušeni a ima i mnogo betoniranih. Zbog toga se cisterne odvoze do grada i tamo prazne.

Iako su vatrogasno-spasilačke ekipe u velikom broju na terenu i raspoređene na većini lokacija preko Pančevačkog mosta, voda se teško povlači. Reporteri "Novosti" su se uverili da su vatrogasci u Kotežu i Borči, uz Zrenjaninski put prisutni i crpu vodu pumpama.

- Dežuramo 24 sata, smenjuju se po dve naše ekipe. Došli smo da pomognemo kolegama iz Beograda, kako bi se problem što pre rešio - kaže Boban Stošić iz vatrogasne jedinice Požarevac. - Mi iz jednog kanala prebacujemo vodu u drugi, a iz njega u kanalizaciju. Tako se smanjuje voda u dvorištima poplavljenih objekata.


PROČITAJTE JOŠ: Poplave u prestonici: Prijava štete od danas

Koliko je situacija u Borči i Kotežu teška, pokazuje to da su se mnoge porodice iselile na privremene lokacije, dok se ne sanira pričinjena šteta.

- Od kada živim ovde, nikada se nešto slično nije dogodilo. Kako mi je kuća uz Zrenjaninski put, sva voda sa ulice ušla mi je u dvorište - za "Novosti" priča Sead Muranović, u čijem dvorištu je visina vode 50 centimetara. - Niko od nadležnih službi nije uradio ništa, nego sam iz svog džepa platio odvoženje 20 cisterni od 13 kubika.

Ilija Stevanović, koji živi u Zrenjaninskom putu 127, kaže da je voda "nadošla" za desetak minuta.

Zbog prevelike količine padavina fekalije su se pomešale sa vodom, pa je u pojedinim domaćinstvima smrad nesnosan. Pojedini građani bili su primorani da prave improvizovane staze od cigala, da bi došli do svojih kuća.

Dvorište u Krnjači

Kako za naš list priča Nikola Svrdlin, žitelj Pakračke ulice, koja je pretrpela najveća oštećenja, deca već tri dana ne izlaze iz kuće.

- Ovde se i ranije pojavljivala voda do 10 centimetara visine, ali bi se povlačila za pola sata. Sada je strašno. Ne mogu da pomognu ni ekipe koje crpu vodu neprekidno. Kamioni su mali, tako da će ovde imati dosta posla - konstatuje Svrdlin.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić istakao je u utorak da voda u poplavljenim područjima opada, i da je najbitnije da nema ljudskih žrtava.

- Jedan od problema koji sada rešavamo je što su kanali zapušeni, a pojedini i betonirani. Vrlo je važno da se očiste i otpuše kanali i na taj način će se drenirati voda tamo gde nije drenirana - istakao je on.

Sakupljenu vodu izbacuju na desnu obalu Dunava


KRITIČNO U ŠANGAJU

POSLEDICE od poplava na opštini Zemun uspešno su sanirane u naseljima Altina, Busije i Batajnica - istakao je zamenik predsednika opštine Damir Kovačević. Ekipe su još na terenu u naselju Šangaj, gde su angažovani maksimalni kapaciteti i ljudstvo, a svi zadaci dosad urađeni su u saradnji sa građanima.


PROČITAJTE JOŠ: Istraživanje o javnom prevozu: Anketa za putnike

PRIJAVA ŠTETE

GRAĐANI naselja na levoj levoj obali Dunava, koji su pretrpeli oštećenja na svojim objektima, mogu se javiti Mesnoj zajednici mesta u kom žive. Oni će po prijavi obići sve koji su poslali zahteve, i popisati sva oštećenja. Takođe se može popuniti kratak zahtev za prijavu štete u Gradskoj opštini Palilula, i predati na jednom od šaltera pomenute ustanove. Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić istakao je da će Grad učiniti sve da pričinjena šteta bude nadoknađena.