SRBIN OD PRVOG MINUTA NAPADA DINAMO U ZAGREBU: Sparta "žrtvovala" domaće prvenstvo zbog plej-ofa za Ligu šampiona

O. M.

24. 08. 2023. u 09:00

SPARTA iz Praga gostuje zagrebačkom Dinamu u prvoj utakmici plej-ofa za Ligu Evrope. Utakmica se igra od 20 časova na stadionu "Maksimir".

СРБИН ОД ПРВОГ МИНУТА НАПАДА ДИНАМО У ЗАГРЕБУ: Спарта жртвовала домаће првенство због плеј-офа за Лигу шампиона

FOTO: EPA

Ovi timovi su u plej-of za popunu Lige Evrope stigli iz kvalifikacija za Ligu šampiona odakle su eliminisani u trećem kolu. Zagrebačke "modre" izbacio je grčki AEK, dok su praški "crveni" bili lošiji u dvomeču sa Kopenhagenom. Oba ova duela bila su dramatična, naročito duel hrvatske i grčke ekipe koji je imao crnu uvertiru kada je navijač AEK-a izboden nožem dok je mirno sedeo u kafiću.

Fudbaleri AEK-a izdigli su se iznad situacije i u dve utakmice na terenu pokazali da su bolji tim od hrvatske "momčadi". U Zagrebu su preokrenuli vođstvo domaćih i golom Galanopulosa u 90. minutu stigli do 2:1, a u revanšu na stadionu "Aja Sofija" gubili 2:0 do 65. minuta, ali su u zaustavnom vremenu postigli dva pogotka. 

Prvo je Arauho u drugom minutu nadoknade poravnao ukupan rezultat na 3:3, a onda su Grci u 10. minutu nadoknade dobili priliku da iz najstrože kazne stignu do pobede. Livaković je odbranio pokušaj Garsije sa bele tačke, ali je na loptu natrčao nekadašnji igrač Dinama i reprezentacije Hrvatske Domagoj Vida i glavom je prosledio u mrežu. Time je svoju ekipu poslao u plej-of za Ligu šampiona (AEK izgubio prvi meč na gostovanju šampionu Belgije Antverpenu), a svoj bivši klub u plej-of za Ligu Evrope.

Dinamo je pre AEK-a odigrao šest zvaničnih utakmica u novoj sezoni. Od toga dve u drugom pretkolu Lige šampiona protiv Astane koju su savladali ukupnim rezultatom 6:0 i tri u HNL-u, prvom razredu hrvatskog fudbala, gde se nazire da će posle višegodišnje dominacije možda ostati bez titule šampiona. 

Nakon što je u utakmici Superkupa savladao večitog rivala Hajduk sa 1:0, na istom stadionu u Maksimiru, "bili" su samo šest dana kasnije stigli do prvenstvene pobede od 2:1 i to posle preokreta. U drugom kolu Dinamo je pobedio na gostovanju Istri iz Pule, ali je u trećem kolu, neposredno pred dvomeč sa Grcima, odigrao bez golova sa Goricom  i to opet na Maksimiru. Posle tri odigrane prvenstvene utakmice "modri" su bez pobede na svom terenu i zauzimaju sedmo mesto na tabeli sa osam bodova zaostatka za vodećim Hajdukom, doduše uz utakmicu manje.

Dinamo će u pohod na grupnu fazu Lige Evrope krenuti bez starog trenera Igora Bišćana koga je posle revanša sa AEK-om zamenio bosanski stručnjak Sergej Jakirović, ali i bez Josipa Šutala, koji je potpisao ugovor vredan 21 milion evra sa Ajaksom. Njega će u startnoj postavi verovatno zameniti brat Boško.

Sparta je od Kopenhagena ispala na penale posle velikog broja preokreta. Danci su posle 0:0 u prvom meču u Kopenhagenu, vodili sa 1:0 u Pragu, Česi su okretali na 2:1 i na 3:2, a na kraju je bilo 3:3. Penale su promašili Krejči u prvoj i Sorensen u četvrtoj seriji.

Nakon pet odigranih kola u Češkoj ligi Sparta je druga sa 13 bodova iza najvećeg rivala Slavije koja ima maksimalan učinak. Korak za crveno-belima izgubili su upravo u poslednjoj rundi kada su odigrali 1:1 sa Teplicama. Razlog se može tražiti u odluci trenera Pliskea da odmori nekoliko igrača pred dvomeč sa Dinamom.

Srpski internacionalac Veljko Birmančević koji je ovog leta došao u Prag na pozajmicu iz Tuluza konkuriše za startnih 11, a pošto je podjednako koristan na pozicijama napadača, levog krila i polušpica, ostaje da se vidi gde će mu Pliske pronaći mesto.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ PREDLOG: GG (kvota 1,90) 

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!