PRSKANJE SPREČAVA STIHIJE: Inovativnom metodom Kovin sanira deponiju, na kojoj su često buktali požari

J. J. BALjAK

20. 05. 2021. u 14:15

DEPONIJA u Kovinu, koja je početkom marta danima gorela i predstavljala pravu ekološku bombu, ovih dana tretira se ekološki bezbednim preparatom, koji bi trebalo da zaštiti zagađenje okoline i spreči pojavu novih požara u narednih šest meseci.

ПРСКАЊЕ СПРЕЧАВА СТИХИЈЕ: Иновативном методом Ковин санира депонију, на којој су често буктали пожари

Foto: Opština Kovin

To je prvi konkretan korak, koji je lokalna samouprava načinila u sanaciji smetlišta, dok traže način da trajno reše taj ozbiljan višedecenijski problem.

JP "Kovinski komunalac" prvi put je primenilo ovaj inovativni pristup u preveniranju i saniranju požara, prskajući deponiju po površini i u dubini, koja iznosi čak 12 metara. To je, inače, bio i glavni razlog što martovski požar danima nisu mogli da ugase, jer je vatra prvi put izbila unutar smetlišta.

- Najpre smo elektromagnetnim postupkom dijagnostikovali stanje šupljina sa zapaljivim gasovima u "telu" deponije i tako precizno locirali najrizičniju zonu. Potom smo tu detektovanu zonu tretirali sredstvom na bazi mikrogelova organskog porekla, koje postiže prevođenje zapaljivih gasova u inertan oblik i ubrzava razgradnju organske materije. Tako se definitivno smanjuje rizik od samozapaljivanja usled visoke koncentracije zapaljivih gasova unutar deponije, dok je kod površinskih zapaljivanja smanjen rizik od eskalacije požara - objašnjavaju u "Kovinskom komunalcu".

To je samo privremeno rešenje za deponiju, koja je odlukom Ministarstva za zaštitu životne sredine zatvorena više od dva meseca. Sav novi otpad iz Kovina od tada se odvozi na uređenu deponiju u Pančevu, što je prilično opteretilo opštinski budžet.

TRANSFER-STANICA

JEDNO od rešenja za upravljanje otpadom u Kovinu, o kom se u martu razgovaralo i na hitnom sastanku sa resornom ministarkom Irenom Vujović je da se u tom mestu napravi transfer-stanica, nakon čega bi se uradila sanacija i rekultivacija sadašnje deponije. Otpad bi se, kao što je to trenutno slučaj, odvozio na deponiju u Pančevu, na kojoj treba da se proširi jedna kaseta. Vlada Srbije već radi na tome u saradnji sa kineskim partnerima.

- Kada je ovaj problem eskalirao, neprekidno radimo na iznalaženju dugotrajnog rešenja. Vrlo brzo ćemo elaborat sa detaljnim podacima predati referentnoj instituciji, koja će dati konačan odgovor. Takođe, zbog neplaniranih troškova transporta otpada na pančevačku deponiju, sve ovo moramo da radimo još efikasnije - kaže predsednica opštine Sanja Petrović.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja