JALOVINA ZATRPAVA SELO: Nevolje žitelja Slatine kraj Bora sa kompanijom "ziđin" koja gradi rudnik "Čukaru peki"

V. ĐORĐEVIĆ

06. 03. 2021. u 08:25

NEKOLIKO desetina meštana borskog sela Slatina optužuje kinesku kompaniju "Ziđin" da njihova imanja na brdu - gradeći jalovište za rudnika bakra i zlata "Čukaru peki" - bespravno zasipa zemljom.

ЈАЛОВИНА ЗАТРПАВА СЕЛО: Невоље житеља Слатине крај Бора са компанијом зиђин која гради рудник Чукару пеки

Foto V. Đorđević

S druge strane, u pisanom odgovoru dostavljenom medijima, "Ziđin" navodi da radove obavlja isključivo na parcelama u njihovom vlasništvu kompanije, jer je u čak 95 odsto slučajeva osnov sticanja prava svojine bio Ugovor o kupoprodaji nepokretnosti.

- Projekat "Čukaru peki" je utemeljen i u Rešenju nadležnog ministarstva, po kojem se korisniku eksproprijacije, a to je naša kompanija, odobrava stupanje u posed pre pravnosnažnosti odluke o naknadi za eksproprisanu nepokretnost. Ako se zna da se ovaj budući rudnik prostire na čak 3.000 katastarskih parcela, ne iznenađuje to što je bilo nekoliko situacija tokom kojih je greškom došlo do prolaska vozila ili lica kroz nečiju parcelu, ali je kompanija svaki put urgentno reagovala i, u saradnji sa oštećenim vlasnicima i ovlašćenim sudskim veštacima, pristupala proceni i brzoj naknadi štete - saopštili su Kinezi.

Danijel Manojlović iz Slatine, međutim, ističe da je zbog jalovišta njemu zatrpan put koji je ucrtan u katastarske knjige i njime je decenijama dolazio do svog imanja...

- Tačno je da sam od Ministarstva finansija dobio rešenje o tome da se mora započeti postupak eksproprijacije, ali je problem to što kineska kompanija za moju zemlju neće da plati cenu koju je propisala država, pa smo dospeli i do suda. "Ziđinu" je mnogo procenjena vrednost, pa mi besplatno uništavaju imanje... Zato što sa visine od nekoliko stotina metara sipaju zemlju u podnožje, proradilo je i klizište, ali oni ne haju - tvrdi Manojlovićev komšija Goran Dimitrijević.

U međuvremenu, na imanju Miodraga Živkovića je, zbog već pomenutog klizišta, presušio potok...

- Najgore od svega je to što su mi zatrpali šumu, pa kraj svojih stabala sada moram da kupujem ogrev. Jednostavno, do okonačanja eksproprijacije mi smo socijalni slučajevi, a gradonačelnik Bora je nekoliko puta u Slatini apelovao na ljude da ne prodaju imanja, jer je cena niska. Ja sam ga poslušao, ali Kinezi su ušli u naša imanja, dali nam rešenje iz Poreske uprave o tome da je obavljen prenos apsolutnih prava i tvrde da je to sada njihovo - ogorčen je Miodrag Živković, takođe iz Slatine.

JAVNI INTERES I PRED SUDOM

Kinezi ostaju pri tvrdnji da su od 2015. do danas sa više od 500 vlasnika parcela zaključili ugovor o kupoporodaji nepokretnosti.

- Vlada Srbije je lane utvrdila javni interes za eksproprijaciju i administrativni prenos nepokretnosti. Tim postupkom upravljaju Gradska uprava i Osnovni sud u Boru, a od pokrenutih sudskih postupaka nijedan još nije pravnosnažno okončan. Kada to bude gotovo, mi ćemo prihvatiti zaključke nadležnih i isplatiti bilo koju cenu - navodi se, nadalje, u saopštenju kompanije "Ziđin".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri