GUSAK BATAK U FINALU UDARA NA ŽIVU: U nedelju se u Mokrinu održava "Gusanijada", 35. nadmetanje guskova

R. Šegrt

25. 02. 2021. u 12:01

POSLEDNjE nedelje u februaru, kako je to kalendarom ustanovljeno još pre više od tri decenije, u Mokrinu kod Kikinde biće održana 35. “Gusanijada”, nadmetanje najjačih gusana ili guskova, kako kažu u ovom banatskom selu.

ГУСАК БАТАК У ФИНАЛУ УДАРА НА ЖИВУ: У недељу се у Мокрину одржава Гусанијада, 35. надметање гускова

Foto: R. Šegrt

U kategoriji seniora, što je uvek i najvažnije, za titulu šampiona, u finalu će se boriti Batak, vlasnika Nikole Nikića, i Živa, iz dvorišta Miloša Kovačića. Oba guščara, naravno, veruju da je njihov pernati vitez bolji, spremniji, jači i u boljoj kondiciji, pa se nadaju tituli.

Foto: R. Šegrt

 

Gusak Živa ima osam godina i kažu da je iskusni borac, pa Kovačić očekuje da osvoji prvenstvo, dok Nikić podseća da je njegov petogodišnji Batak prošle godine u kvalifikacionim nadmetanjima naterao baš Živu da kapitulira i da beži sa megdana.

PTIČIJI GRIP

Finale popularne “Gusanijade” za 35 godina nije održano samo jednom i to 2006. godine zbog epidemije ptičijeg gripa. Ovogodišnje finale po tradiciji održava se na polovini puta od dvorišta dva guščara, u ulici Dositeja Obradovića.

Osim toga, Nikićev gusak već ima jednu titulu, 2017. bio je pobednik u ligi mladih. Na drugoj strani, Kovačići su iskusnija guščarska porodica, Milošev otac Duško je jedan od osnivača udruženja guščara “Nelo pere” (Mokrinčani ne kažu pero) i njegovi beli vitezovi pobeđivali su u finalu “Gusanijade”.

Koji će gusak pokazati presudnu snagu u borbi za titulu, ipak će malo odlučiti i guske. Jer poznato je da vlasnici ne primoravaju svoje gusane na borbu, već je to rezultat prirodnog nagona u ovo doba godine, kada se bore za ljubav i naklonost gusaka i očuvanje svog jata. Tako je odvajkada i tako će i biti ove godine. Ono što je drugačije jesu uslovi i to epidemiološki, zbog koronavirusa.

- Od Kriznog štaba dobili smo saglasnost da se nadmetanje održi, ali bez publike. Skup je uredno prijavljen policiji. Nadamo se da će ovo biti prvi i jedini put da se guskovi nadmeću bez publike – prenosi Živica Terzić, predsednik udruženja “Belo pere”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MALO NEDOSTAJE DA LEGO MUSKETARI ODU NA FLORIDU: Novac za gimnazijalce iz Kragujevca prikupljaju i građani