BEBE SA KOVIDOM OTPUŠTENE KUĆI: U Arilju, jednom od žarišta, situacija se smiruje

N. JANKOVIĆ

24. 02. 2021. u 21:48

NAGLO povećanje broja zaraženih koronom u Opštini Arilje na više od 200, tokom prethodne dve sedmice, jenjava, a situacija se stabilizuje. Najviše brine činjenica da je dece najviše među novoobolelima, kovid imaju i četiri bebe, ali srećom imaju blagu kliničku sliku i uspešno se oporavljaju.

БЕБЕ СА КОВИДОМ ОТПУШТЕНЕ КУЋИ: У Ариљу, једном од жаришта, ситуација се смирује

Foto EPA

O mališanima iz celog Zlatiborskog okruga, kada je reč o težim simptomima bolesti, brinu lekari i sestre Dečjeg odeljenja Opšte bolnice u Užicu.

- Od početka marta do danas imali smo 69 hospitalizovanih mališana. Naši najmlađi pacijenti zaraženi koronom bile su bebe od 10 i 17 dana. Izlečili smo veliki broj dece starosti do dve godine, ali i školaraca. Oni najčešće imaju blagu kliničku sliku. Međutim, bilo je i dece sa upalama pluća i kardiološkim komplikacijama - ističe dr Dara Božović, načelnik Dečjeg odeljenja užičke bolnice. - Trenutno na odeljenju imamo 12 mališana s kovidom.

Ona objašnjava da je kod dece standardna vakcinacija modernim polivalentnim vakcinama uticala da nema previše komplikacija i pojava sporednih bolesti, posle zaražavanja virusom korona. Dodaje i da nas očekuje borba protiv novih sojeva ovog virusa, kojima su deca podložnija.

Na dečjem odeljenju, medicinari brinu i o deci sa malignitetom, koja su nažalost obolela od korone. Oni su lečili i četiri bebe iz Arilja zaražene koronom, koje su otpuštene kući.

- Nijedna od zaraženih beba nema upalu pluća. Među osnovcima, do srede je bilo zaraženo 36 osnovaca i 5 srednjoškolaca. Od 15. februara do danas, prisustvo virusa je testovima potvrđeno kod više od 200 žitelja opštine - rekao je predsednik Opštine Arilje Predrag Maslar.

Nadležne opštinske inspekcije su posle informacije da Arilje postaje opasno žarište infekcije, započele rigorozne kontrole.

Od početka epidemije u Arilju je testovima potvrđeno ukupno 1.819 slučajeva zaraze, a u januaru i februaru je skoro 400.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)