VINOVA LOZA "OKUPIRALA" POMORAVLJE: Vinogradari obeležavaju Svetog Trifuna, pod vinogradima u ovom okrugu oko 3.000 hektara

Zorica Gligorijević

14. 02. 2021. u 07:13

SVETOG Trifuna danas obeležavaju vinogradari. U svim vinogradima zazveckaju makaze, zaori se pesma onih koji orezuju vinovu lozu, ali i zazveckaju čaše pune vina, kako bi se prizvao dobar rod.

ВИНОВА ЛОЗА ОКУПИРАЛА ПОМОРАВЉЕ: Виноградари обележавају Светог Трифуна, под виноградима у овом округу око 3.000 хектара

Dejan Jocić pokazuje kako treba da se orezuje vinograd / Foto Z. Gligorijević

Narodni običaj primenjuje se, naravno, i u Pomoravskom okrugu, gde je vinogradarstvo doživelo - procvat.

- Zimska rezidba, prva mera u vinogradima tokom godine, veoma je zahtevna - ocenjuje savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivredno savetodavne i stručne službe u Jagodini, Dejan Jocić.

Dodaje da je prošlogodišnji rod od osam do deset tona po hektaru bio zadovoljavajući, a da će ova godina biti još bolja i da ni ledeni dani neće izazvati izmrzavanje jer je loza u stanju mirovanja.

- Pod vinovom lozom u Pomoravskom okrugu ima oko 3.000 hektara. Od svih šest opština prednjači Levač, u kome je pod vinogradima 1.000 hektara. Tamo su najveći i najkvalitetniji vinogradi, a raduje podatak da su ih uglavnom podigli mladi poljoprivrednici. Iako su ulaganja velika, od pre desetak godina, kada je država počela da pomaže, površine pod novim čokotima svake godine se uvećavaju za 5 do 10 odsto - kaže, za "Novosti", Jocić.

Prema njegovim rečima, u poslednjih osam godina, od kada su vinogradari dužni da se upišu u vinogradarski registar, svoje parcele pod čokotima, od 60 ari do pet hektara, Centru za vinogradarstvo i vinarstvo u Nišu prijavilo je preko 30.000 vinogradara iz Pomoravskog okruga.

PROGRAM U SLAVU VINA

Zoran Đorđević / Foto Z. Gligorijević

POSLE tri amaterska filma, pozorišno-filmski atelje "Studio D" Kulturno-turističkog centra "Stefan Nemanja" u Lapovu snimio je muzičko-zabavnu emisiju "Vino i pesma" od 45 minuta u kojoj se slavi zaštitnik vinogradara i podseća na davno zaboravljenu kraljicu sevdaha Sofku Nikolić i Dragišu Nedovića, jednog od najboljih kompozitora sevdalinki, koji je napisao preko 400 pesama. Emisija, koju je režirao Dejan Ivanović, biće javno emitovana danas od 17 sati u bioskopu. Pesme nepravedno zaboravljenog pokojnog kompozitora Nedovića, poput "Stani, stani, Ibar vodo" i "Harmoniko moja", peva muzički urednik ateljea i vokalni solista Zoran Đorđević. U slavu zaštitnika vinogradara, u Kulturno-turističkom centru "Stefan Nemanja" Lapovo, uz poštovanje epidemioloških mera, danas u 10 sati biće održana tradicionalna, 15. kulturna manifestacija "Dani vina". Tada će biti proglašeni najbolji vinogradari, vinari i proizvođači rakija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna