BIO JE PRVI DOKTOR POLJOPRIVREDNIH NAUKA: Izložba o naučniku Đorđu Radiću, rodoljubu koji je svoje znanje posvetio Srbiji (FOTO)

B. GRUJIĆ

04. 02. 2021. u 17:58

IZLOŽBA posvećena znamenitom naučniku i poljoprivrednom prosvetitelju dr Đorđu Radiću (1839 - 1922) otvorena je u zrenjaninskom muzeju.

БИО ЈЕ ПРВИ ДОКТОР ПОЉОПРИВРЕДНИХ НАУКА: Изложба о научнику Ђорђу Радићу, родољубу који је своје знање посветио Србији (ФОТО)

Foto: Grad Zrenjanin

Ova postavka će biti dostupna građanima do 2.marta, na zadovoljstvo brojnih Zrenjaninaca, koji imaju sjajnu priliku da upoznaju život i delo poljoprivrednog prosvetitelja i naučnika, rođenog u Velikom Bečkereku.

Dr Radić je bio prvi doktor poljoprivrednih nauka, počasni član Srpske kraljevske akademije i prvi Srbin koji je na univerzitetu u Beču položio doktorat iz filozofije sa poljoprivrednom raspravom, zbog čega ga je Knez Mihajlo Obrenović, više puta pozivao i angažovao, prvi put 1864. godine.

Među brojnim naučnim dostignućima, treba istaći hibridizaciju kukuruza koju je započeo pre nego što je to učinjeno u Americi, dobijanje raznih sorti kukuruza i krompira, kao i novih vrsta povrća, a zaslužan je i za proizvodnju prvog pamuka u Ugarskoj, uvođenje plemenitije rase stoke i izvođenje ukrštanja. Izvodio je oglede sa uzgojem svilene bube.

Zahvaljujući naučnoj delatnosti dr Đorđa Radića, nabavljene su za ono vreme, nove sprave i alati, gvozdeni plugovi i vršalice sa vitlom, a od 2015. godine ulica u industrijskoj zoni u Zrenjaninu, nazvana je njegovim imenom.

- Jedan je iz plejade naučnika koji su se, osim ogromnog znanja, isticali i svojim rodoljubljem, poput Pupina, Tesle, Mike Alasa, Milutina Milankovića, nakon studija se vratio u Srbiju - naglasio je dr Igor Marić, predsednik Saveza inženjera Srbije, na otvaranju značajne izložbe u Zrenjaninu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)