STOP ZA KVADOVE I KROS MOTORE: Prekršajne prijave svima koji krše zabranu vožnje u strogo zaštićenim delovima Vršačkih planina

J. J. Baljak

30. 01. 2021. u 19:26

ŠUMARSKA služba i čuvari zaštićenog prirodnog dobra Vršačke planine najavljuju da će u narednom periodu pojačati svoj rad i pisati prekršajne prijave svima koji krše zabranu vožnje motornih vozila u zonama prvog i drugog stepena zaštite.

СТОП ЗА КВАДОВЕ И КРОС МОТОРЕ: Прекршајне пријаве свима који крше забрану вожње у строго заштићеним деловима Вршачких планина

Foto: PD Gea

To se najviše odnosi na kvadove i kros motore, koji su u poslednje vreme doživeli ekspanziju, ali i na sva ostala motorna vozila, koja vožnjom kroz pomenute zone remete mir retkih i ugroženih životinjskih vrsta.

- Zahvaljujući čuvarima prirodnog dobra i šumarskoj službi, životinjski fond na Vršačkim planinama se značajno obnovio. Nakon 120 godina tu ponovo živi patuljasti orao, kao i tri para orla zmijara od ukupno osam koliko ih ima u Vojvodini. Obnovljen je i fond srneće i jelenske divljači, dugorepe i uralske sove, kao i mnogih drugih retkih i zaštićenih vrsta – stoji u saopštenju lokalne samouprave, uz napomenu da je to značajan razlog ove pojačane kontrole.

Oni ističu da predstavnici čuvarske službe JKP „Drugi oktobar“, koji se stara o ovom prirodnom dobru, kao i šumarske službe JP „Vojvodinašume“, imaju službena ovlašćenja legitimisanja, kao i izdavanja prekršajnih prijava na licu mesta.

Foto: PD Gea

Ljubitelje adrenalinske vožnje podsećaju i da je saobraćaj za motorna vozila dozvoljen samo u trećoj zoni zaštite.

- On se odvija asfaltnim putem do „Slavišine livade“, podnožja Vršačke kule i odmarališta Crvenog krsta, kao i zemljanim putem do planinarskog doma i na kraku koji se odvaja do šumareve kuće – dodaju nadležni.

Ranije su se na ovaj problem žalili i vršački planinari, jer ova vozila predstavljaju opasnost za šetače, a, takođe, rovare i uništavaju i šetačke staze.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri