PLJUŠTE MEĐUNARODNA PRIZNANJA: Uspešna sezona za polaznike Leskovačke škole stripa

I.M.

29. 01. 2021. u 14:42

SA SVAKOG festivala na kome su, minule jeseni i ove zime, učestvovali polaznici Leskovačke škole stripa „Nikola Mitrović Kokan“ doneli su u rodni grad makar jednu međunarodnu nagradu, dok im je sa Međunarodnog festivala dečijeg stripa pod nazivom „Igre za decu stripa“ iz Hrvatske stiglo čak šest vrednih priznanja.

ПЉУШТЕ МЕЂУНАРОДНА ПРИЗНАЊА: Успешна сезона за полазнике Лесковачке школе стрипа

Foto: I.M.

Zapravo su svi učenici Leskovačke škole stripa koji su učestvovali na ovom konkursu osvojili nagrade žirija. Ovaj festival se po peti put održava u Gunji, a u konkurenciji za priznanja bilo je više stotina radova iz celog regiona. Nagrade su osvojili Lazar Nikolić, Milica Stanković, Andrej Stanojević, Anastasija Vidanović, Staša Spasić i Dunja Avramović.

Dunja je, u konkurenciji učesnika od 11 do 14 godina, osvojila i drugu nagradu na 4. Međunarodnom konkursu „Strip kaiš“ koji je organizovao Dečiji kulturni centar u Beogradu. Objavljeno je da je u konkurenciji za nagrade bilo 870 radova iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Finske i Indije. Leskovačka škola stripa je prošle godine trijumfovala na beogradskom festivalu kada je, u istoj kategoriji, Anastasija Vidanović osvojila prvu nagradu.

Podsetimo i na to da je predavač u ovoj školi Marko Stojanović, po četvrti put, osvojio gran-pri Međunarodnog salona stripa u Velesu. Na ovom tradicionalnom severno-makedonskom festivalu nagradu za najmlađu učesnicu dobila je šestogodišnja Leskovčanka Jana Stojanović, a Škola stripa nagrađena je i za zapaženo grupno učešće.

Polaznica ove škole Iva Cvetković, u konkurenciji od oko 1.000 radova dece iz Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Nemačke, osvojila je drugu nagradu na Festivalu dečijeg stvaralaštva „Umetnik iz školske klupe“ koji je organizovala Narodna biblioteka u gradu na Veternici, a iz Valjeva je, sa 4. Valjevskog strip festa, stigla treća nagrada za strip Marka Stojanovića i Marka Serafimovića. Oni su se nadmetali u konkurenciji više od 100 stripova iz zemalja regiona, ali i iz Urugvaja i Kanade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!