PRIVREDNA KOMORA IZDVOJILA 10 MILIONA: Planinskim selima Jablaničkog okruga počela podela pomoći

I.Mitić

18. 01. 2021. u 14:23

DOMAĆINSTVIMA u planinskim selima opština Jablaničkog okruga pogođenim poplavama i ledenim talasom počela je podela pomoći u vidu paketa namirnica, dok će agregati za struju i terenska vozila stići polovinom sedmice.

ПРИВРЕДНА КОМОРА ИЗДВОЈИЛА 10 МИЛИОНА: Планинским селима Јабланичког округа почела подела помоћи

Foto: GU Leskovac

Privredna komora Srbije je donirala 10 miliona dinara kao pomoć građanima Leskovca i opštinama Vlasotince, Lebane, Medveđa i Bojnik. Od dela pomoći obezbeđeno je stotinu paketa namirnica, 40 agregata za struju i tri terenska vozila za domove zdravlja kako bi se medicinskim radnicima olakšao dolazak do zavejanih sela.

Obilne padavine i niske temperature su bez struje ostavile četrdesetak naseljenih mesta u Jablaničkom okrugu. U opštinama Lebane i Medveđa nevreme je oborilo oko 300 bandera, pokidalo dalekovode, a nije radilo čak 45 trafostanica. Prema prvim informaicjama nevreme je oštetilo i oko 200 kilometara seoskih puteva, a veliku štetu pretrpeli su i voćnjaci.

Ekipe leskovačke „Elketrodistribucije“ su skoro neprekidno na terenu i pokušavaju da što pre saniraju štetu i da uspostave normalno snabdevanje eleketričnom energijom planinskih sela koja već osmi dan nemaju struju.

Zbog toga nadležni u štabovima za vanredne situacije ističu da su u ovom trenutku najpotrebniji agregati kako bi se „premostio“ period do normalizacije ove teške situacije.

U Gornjoj i Donjoj Oruglici, Gagincu, Melovu i Ravnom Delu, najudaljenijim leskovačkim selima, stigla je pomoć ovdašnje lokalne samouprave. Putevi su očišćeni od stabala koja su padala zbog nevremena, a oštećenu elektro-mrežu je privremeno zamenio agregat snage 120 kilovata koji je stigao od Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu. U saradnji sa Crvenim krstom stanovništvu je podeljeno 130 paketa pomoći. Sva raspoloživa mehanizacija je na terenu širom Leskovca i pomaže u sanaciji posledica nedavnih poplava, a počele su sa radom i komisije za procenu štete na stambenim i privrednim objektima i infrastrukturi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna