"VESELA MAŠINA" GUTA SVE ŠTO FERMENTIŠE: Živojin (70) iz Lapova peče 17 vrsta rakije

Zorica Gligorijević

19. 12. 2020. u 17:22

ŽIVOJIN Žika Jelenković (70) iz Lapova, penzionisani radnik fabrike vagona "Goša", u svojoj "veseloj mašini" pravi rakiju od svega što može da fermentiše.

ВЕСЕЛА МАШИНА ГУТА СВЕ ШТО ФЕРМЕНТИШЕ: Живојин (70) из Лапова пече 17 врста ракије

Foto Z. Gligorijević

Peče 17 vrsta rakije, među kojima su one od kupusa, paradajza i mandarine, koje ne pravi niko u ovom kraju. Rakiju peče i od kruške, višnje, trešnje, lubenice, banane, aronije, dunje, grožđa i meda, a planira da se oproba i u pečenju rakije od šargarepe.

- Od kupusa sam rakiju počeo da pečem pre četiri godine. Probao sam je na Kupusijadi u Mrčajevcima, ali domaćin nije hteo da mi otkrije tajnu. Rešio sam da je sam napravim. U bure sam stavio sto kilograma narendanog kupusa i dva kilograma šećera. Kada se završila fermentacija, stavio sam u kazan i ispekao rakiju. Naredne godine sam je ponudio onom domaćinu koji nije hteo da mi oda recept. Kada me je pitao kako sam je napravio, odgovorio sam mu da neću da mu kažem. Pružio mi je ruku i čestitao - ponosno će Jelenković

U kazan i povrće iz bašte

JELENKOVIĆ od prošle godine peče i rakiju od paradajza. U bašti nabere stotinak kilograma paradajza koji nije dobar za zimnicu, isecka ga na komade, doda malo šećera i ostavi da odstoji u buretu. Potom ispeče u kazanu oko osam litara rakije, jačine 37 stepeni.

Foto Z. Gligorijević

- Rakiju od meda pravim tako što u kazan stavim 40 kilograma čistog meda, dolijem vodu i prokuvam na 80 stepeni Celzijusovih. Penu koja se stvara, skidam kašikom. Kada se ohladi, smesu stavim u bure za fermentaciju i dodam limunsku kiselinu. Kada se završi fermentacija, ispečem rakiju, koja može da ima i do 60 stepeni - otkriva nam Jelenković recept.

GODIŠNjE, kaže, najviše, oko 200 litara, ispeče meke i ljute šljivovice. Ove godine je iz šljivara, starog 17 godina, sa 280 stabala čačanske rodne i čačanske lepotice ubrao 16 tona šljiva. Prodao je 13 tona, a tri je ostavio za rakiju. Iz drugog voćnjaka, starog četiri godine, sa 360 stabala ubrao je oko 300 kilograma, ali će naredne godine, kada će biti pun rod, biti mnogo više.

PRIZNANjE Jelenković, nagrađen zlatnom medaljom za šljivovicu

Foto Z. Gligorijević

Jelenković je član Udruženja voćara i vinogradara "Crveni beg", pa apeluje da se pridruže svi koji žele da podižu zasade, jer plate sadnice, a Opština im refundira 60 odsto uloženog.

- JEDNOJ firmi sam prodao po 31 dinar po kilogramu, a nešto u voćnjaku po 25 dinara. Isplatilo bi mi se i da je kilogram bio 22 dinara - prenosi svoju računicu naš sagovornik.

Od rakije je, veli, veća zarada, ali ima i mnogo više posla.

- Kada sam prve godine ispekao 104 kazana, mučio sam muku da prodam rakiju, ali se posle pročulo, pa je prodaja bila dobra - iskren je Žika Jelenković, koji je ove godine na takmičenju u Lapovu povodom Svetog Trifuna dobio zlatnu medalju za šljivovicu i srebrnu za dunjevaču.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)