ŠTEDE ENERGIJU I LAKŠE DIŠU: Despotovac, prvi u Centralnoj Srbiji, dobio EKO kotlarnicu

Z. GLIGORIJEVIĆ

05. 12. 2020. u 12:38

JAVNE objekte u Despotovcu od 9. novembra greje gradska kotlarnica na drvnu sečku, sa toplovodom i podstanicama - prva ovog tipa u centralnoj Srbiji.

ШТЕДЕ ЕНЕРГИЈУ  И ЛАКШЕ ДИШУ: Деспотовац, први у Централној Србији, добио ЕКО котларницу

Foto Z. Gligorijević

Izgradnju je sa 210 miliona finansirala Kancelarija za upravljenje javnim ulaganjima Vlade Srbije, čiji su inženjeri bili zaduženi i za stručni nadzor, a radovi su - pored rekonstrukcije i dogradnje kotlarnice - obuhvatili i postavljanje još 1.000 metara toplovodne mreže, te podizanje pet toplotnih podstanica.

- Zahvaljujući naporima tima koji je učestvovao u realizaciji ovog značajnog projekta, u kojem je bio i predsednik Skupštine opštine Despotovac Zlatko Marjanović, prvi u ovom delu Srbije smo dobili kotlarnicu na biomasu, sa najmodernijom i potpuno automatizovanom opremom. Pored toga što će grejanje u svim objektima koji su povezani na ovaj sistem biti znatno kvalitetnije, očekujemo i uštedu pri kupovini energenata, od gotovo 40 odsto u odnosu na potrošnju koju su ovi objekti imali u dosadašnjem periodu - ističe predsednik Opštine Nikola Nikolić.

Foto SO u Despotovcu

 

Prilikom opredeljivanja za ovaj sistem grejanja, presudno je bilo i smanjivanje aerozagađenja.

S obzirom na to da su Tehnička škola, Vrtić "Rada Miljković" i Dom zdravlja imali kotlarnice na ugalj, a da su kotlarnice u KSP "Stan" i OŠ "Despot Stefan Visoki" za grejanje koristile mazut, gašenjem ovih pet dimnjaka će se u Despotovcu mnogo lakše disati. Jer, zbog visokog stepena iskorišćenja kotlova, te filtera kojima su opremljeni dimnjaci u ovoj kotlarnici, emisija štetnih gasova će u narednom periodu biti nekoliko stotina puta manja nego prethodnih godina. Uostalom, upravo zbog toga ovakve kotlarnice "niču" i u gradovima Austrije, Nemačke i Slovenije.

(Objavljivanje ovog sadržaja finansijski podržala Opština Despotovac)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna