SA ULICE U AZIL, PA U BELI SVET: Napušteni psi iz prihvatilišta u Kuli se udomljavaju čak i u inostranstvu

Z. RAJIĆ

13. 11. 2020. u 08:38

NAPUŠTENI psi iz Prihvatilišta u Kuli, koje njihove fotografije objavljuje na evropskom sajtu ljubitelja životinja, udomljeni su u Engleskoj, Škotskoj, Nemačkoj, Švedskoj i u - Severnoj Dakoti.

СА УЛИЦЕ У АЗИЛ, ПА У БЕЛИ СВЕТ: Напуштени пси из прихватилишта у Кули се удомљавају чак и у иностранству

Detalj iz Prihvatilišta u Kuli / Foto Z. R.

- Dve žene iz Amerike su došle i preuzele foksterijera bez jedne noge, te jednog mešanca - kaže rukovodilac Službe zoohigijene u JKP "Komunalac" Slobodan Bedičin.

Iako se ovde godišnje udomi oko 110 pasa, stalno pristižu novi, pa ih je u Prihvatilištu trenutno 113. Zato direktor "Komunalca" Marko Pešić za dogodine najavljuje ne samo proširenje kapaciteta, već i akciju tokom koje će 500 zainteresovanih za čipovanje ljubimaca to moći da obavi potpuno besplatno.

- Na teritoriji Kule je ovako obeleženo manje od jedan odsto pasa, a propisano je da samo oni psi koji su čipovani mogu da budu vakcinisani protiv besnila, pa se ono ovde nije raširilo samo zato što lovci redovno tamane lisice i šakale koji su glavni nosioci i prenosioci - objašnjava Slobodan Bedičin.

Zbog popunjenosti boksova, radnici Zoohigijene sa terena kupe samo one pse koji su povređeni ili ispoljavaju agresivnost, a to se dešava kada ih gazda izbaci, a oni ostaju ispred kuće i instinktivno je čuvaju od neznanaca...

Ovako dovedeni psi se u Prihvatilištu sterilizuju ili kastriraju, pa vakcinišu i čipuju. Posle 30 dana od veterinarske trijaže, ako se vlasnik za to vreme ne javi, nude se na besplatno udomljavanje.

- Pravilo je da se psi ne daju u naselje iz kojeg su stigli, jer se dešavalo da vlasnici kasnije dođu i preuzmu ih, a da nisu platili 1.900 dinara, koliko košta veterinarsko zbrinjavanje - zaključuje Bedičin.

PANSION

KULSKA Zoohigijena planira da u proširenom delu Prihvatilišta napravi i pansion za pse, sa deset boksova u kojima bi kućni ljubimci mogli da borave privremeno - dok su im vlasnici odsutni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024