IZBORI PROĐOŠE, OBNOVA NE: Pojačani radovi na rekonstrukciji frekventnog magistralnog puta Kula - Vrbas

Z. Rajić

26. 09. 2020. u 13:00

NA državnom auto-putu prvog B reda kroz Kulu i do susednog Vrbasa, pojačane su ekipe koje rekonstruišu ovu deonicu od 10,5 kilometara kako bi se posao, prema planu, završio do novembra ili da prekoračenje roka, ako se ne izbegne, bude što manje.

ИЗБОРИ ПРОЂОШЕ, ОБНОВА НЕ: Појачани радови на реконструкцији фреквентног магистралног пута Кула - Врбас

Foto Z. R.

Trenutno se najveći radovi izvode u centru Kule između dva semafora i na mostu preko Velikog bačkog kanala prema Vrbasu, gde se istovremeno obnavljaju obe trake, pa se saobraćaj preusmerava na alternativne pravce. Trebalo je da se na ovim lokacijama radovi okončaju do 10. septembra, a sad se očekuje da i centar grada i most budu otvoreni za saobraćaj do 2. oktobra.

- Rehabilitacija puta od nadvožnjaka na ulasku u Kulu iz pravca Crvenke pa do Vrbasa, obuhvata potpunu zamenu kolovoza i proširenje u određenim delovima, ali i izgradnju biciklističke staze, uređenje atmosferske kanalizacije i postavljanje nove saobraćajne signalizacije i 150 stubova sa LED rasvetom. Na pojedinim mestima, uz put će biti obnovljeni i trotoari - predočio je predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić.

SEMAFORI

NA većem delu puta kroz Kulu i do Vrbasa, radovi se izvode bez prekida saobraćaja, ali se on odvija jednom trakom. Međutim, rukovodilac Odeljenja za investicije, zaštitu životne sredine i energetski menadžment OU Kula Blažo Kostić, ističe da vozači ne poštuju privremeno postavljene semafore.

- To je dosad dovelo do mnogih sudara, srećom bez žrtava, ali sa materijalnom štetom, kao i do oštećenja bankina, pa i trotoara - naveo je Kostić.

Za projekat, čiji je investitor JP "Putevi Srbije", obezbeđeno je blizu pet miliona evra iz kredita Svetske banke i Evropske investicione banke. Radovi, započeti u aprilu ove godine, povereni su konzorcijumu "Vojput - Jugokop Podrinje", a podizvođači su "Graditelj NS" i "Sombor-elektro".

Foto Z. R.

Deonica magistralnog puta od Kule do Vrbasa je vrlo frekventna, njome dnevno prolazi oko 10.000 automobila, a opterećen je i brojnim teškim vozilima, jer predstavlja najbržu vezu privrede Zapadnobačkog okruga sa Koridorom 10.

- Kad bude rekonstruisana, ova deonica trajaće sigurno više od 20 godina, a biće pošteđena teretnih vozila izgradnjom brze saobraćajnice od Bačkog Brega na mađarskoj granici, preko Sombora, Kule, Vrbasa i Novog Bečeja do Nakova prema rumunskoj granici.

Ta obilaznica, za koju će projekat biti urađen dogodine, biće duga 185 kilometara, a koštaće oko 800 miliona evra - rekao je v.d. direktora JP "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)