U OVOM slavnom gradu, Loznici, gde je stolovao, sa svom hrabrošću i gospodstvom, slavni ovdašnji i srpski vojvoda Antonije Anta Bogićević, pre 210 godina, baš sa ovih bedema branjena je, ne samo Loznica, već i Srbija, i Evropa, i čitavo hrišćanstvo od udara Osmanlija sa Drine, rekao je, posle parastosa srpskim junacima iz Boja na Loznici, koji je slepi pesnik i nardoni guslar Filip Višnjić, opevao u istoimenoj epskoj pesmi.

Zbunjen

18.10.2020. 07:57

Nikako mi nije jasno kako je vec pokoren narod uspevao druge da brani od svog zavojevaca (Turaka)? Tim pre sto su Srbi aktivno ucestvovali u mnogim turskim pohodima na Bec i Pestu. Sa turske strane (da ne bude zabune)

buki

18.10.2020. 08:55

@Zbunjen - Pokoren i mrtav su sasvim različiti pojmovi. Kada je neko pokoren, može da slavi agresora (ulazak fašista u Zagreb 1941), a može i na mnoge načine da nastavi borbu protiv njega, kako bi ga zaustavio u daljem pohodu i potisnuo sa osvojenih teritorija. Ovo može da razume svaki predškolac, a Vi ako zaista ne razumete, potražite pomoć stručnih lica i nemojte se u *Novostima* hvaliti nerazumevanjem, jer to sigurno nije nešto čime bi se čovek ponosio.