SRBI ODBRANILI EVROPU! Obeleženo 210 godina od Boja na Loznici

V. M.

17. 10. 2020. u 19:45

СРБИ ОДБРАНИЛИ ЕВРОПУ! Обележено 210 година од Боја на Лозници

Foto: V. Mitrić

U OVOM slavnom gradu, Loznici, gde je stolovao, sa svom hrabrošću i gospodstvom, slavni ovdašnji i srpski vojvoda Antonije Anta Bogićević, pre 210 godina, baš sa ovih bedema branjena je, ne samo Loznica, već i Srbija, i Evropa, i čitavo hrišćanstvo od udara Osmanlija sa Drine, rekao je, posle parastosa srpskim junacima iz Boja na Loznici, koji je slepi pesnik i nardoni guslar Filip Višnjić, opevao u istoimenoj epskoj pesmi.

Saborno, vojvodi Anti, pomažu, sa svojim vojskama, skoro sve srpske vojvode, na čelu sa Karađorđem, podsetio je vladika, „jer Loznica se morala da brani i odbrani“.U tom boju, po njegovim rečima, „pali su mnogi srpski junaci, iz ovog kraja, ali i sa raznih srpskih strana, čije su kosti u bedemima, koji su bili neka vrsta brana od napada neprijatelja“.

-Svaki pedalj oko ove naše, drevne bogomolje, posvećene Pokrovu Presvete Bogorocije, natopljen je krvlju naših div junaka, naših divnih predaka, koji su i te kako znali šta znači krst časni i sloboda zlatna -poručio je vladika Lavrentije. – To treba da nas i podseća i popominje neprestano, da nikad ne zaboravimo ni njihovu hrabrost, ni njihovu žrtvu.

Foto: V. Mitrić

A, u vreme rata, na levoj obali Drine, 1994. Godine, otktiven je spomenik Filipu Višnjiću, rođenom u Gornjoj Trnovi, kod Ugljevika, kod Manastira Tavne, srednjevekovne zadužbine Nemanjića.Ovdašnje sveštenstvo, ali i narod Loznice i Jadra, uz blagoslov vladike Lavrentija, želeli su da na tom prostoru ovekovečeV Višnjića i njegovu pesmu koju je znalo i zna danas svako Srpče, kako kaže episkop Lavrentije.Višnjić i Vuk Karadžić, kulturni gorostasi sa dve obale Drine, bili su sjajni saradnici i ostavili su nam u nasledstvo da nas ova reka nikad ne razdvaja.

Foto: V. Mitrić

Izveden je bogat umetnički program pod nazivom „Boj na Loznici“ u kom su nastupili Zoran Ćosić, Gorica Popović, Marko Gvero, Marija Stokić...Nastupili su i horovi „Nokturno“ i „Sveti Roman Slatkopojac“, guslar Milutin Đuričić.

Otvorena je izložba u čast junaka iz Boja na Loznici.O tom istorijskom događaju besedio je Vasilije Đukanović, profesor istorije, a u ime lokalne vlasti Ljubinko Đokić, pomoćnik gradonačelnika Loznice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Zbunjen

18.10.2020. 07:57

Nikako mi nije jasno kako je vec pokoren narod uspevao druge da brani od svog zavojevaca (Turaka)? Tim pre sto su Srbi aktivno ucestvovali u mnogim turskim pohodima na Bec i Pestu. Sa turske strane (da ne bude zabune)

buki

18.10.2020. 08:55

@Zbunjen - Pokoren i mrtav su sasvim različiti pojmovi. Kada je neko pokoren, može da slavi agresora (ulazak fašista u Zagreb 1941), a može i na mnoge načine da nastavi borbu protiv njega, kako bi ga zaustavio u daljem pohodu i potisnuo sa osvojenih teritorija. Ovo može da razume svaki predškolac, a Vi ako zaista ne razumete, potražite pomoć stručnih lica i nemojte se u *Novostima* hvaliti nerazumevanjem, jer to sigurno nije nešto čime bi se čovek ponosio.