SPOMEN KAO PARADIGMA SUŽIVOTA: U Subotici otkriven spomenik biskupu Ivanu Antunoviću

J.L.

15. 10. 2020. u 21:40

U CENTRU Subotice, u blizini Biskupije i katedrale Svete Tereze Aviljske, danas je otkriven spomenik biskupu Ivanu Antunoviću.

СПОМЕН КАО ПАРАДИГМА СУЖИВОТА: У Суботици откривен споменик бискупу Ивану Антуновићу

Foto: J.L.

Podizanje spomenika iniciralo je Katoličko društvo „Ivan Antunović“ uz podršku Hrvatskog nacionalnog vijeća i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Spomenik su otkrili ovogodišnji bandaš i bandašica, najbolji par izabran u okviru „Dužijance“, u prisustvu zvaničnika Srbije i Hrvatske.

Kao izaslanik predsednika republike Aleksandra Vučića, otkrivanju spomenika priustvovao je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade, koji je govorio o istorijskom značaju biskupa Antunovića, čiji će spomenik biti jedno od trajnih obeležja grada Subotice.

-Biskup Antunović je bio ličnost koja je, poput mnogih drugih ličnosti iz zajedničke istorije Srba i Hrvata u vremenu Austrougarske, stvarala dela kojima se i danas moramo vraćati. Izazovi 21. veka su takvi da nas upućuju na zajedničko delovanje, na promišljeniji rad i međusobno bolje razumevanje Srba i Hrvata. Nadam se da će otkrivanje spomenika, kao i sutrašnji događaj kada će Hrvatskom nacionalnom savetu biti predata rodna kuća bana Jelačića, označiti jednu vrstu puta prema uzorima koji su ostavili ljudi poput Ivana Antunovića, generala Stratimirovića, patrijarha Rajačića, bana Jelačića i mnogih drugih koji su radili na zajedničkim vrednostima, koje u vremenu pred nama moramo uzeti kao vrednosti vodilje – poručio je pokrajinski premijer Igor Mirović, dodavši da se stalno vode dijalozi sa predstavnicima Hrvata na nivou Vlade Srbije, Pokrajinske vlade i nivoima lokalnih samouprava. -Naš cilj je da budemo krajnje konkretni i otvoreni. Takvi dijalozi su i vođeni, sa puno praktičnih stvari u domenu jezika, pisma, institucija, samobitnosti i uopšte prava hrvatske nacionalne manjine. Na manjinskim zajednicama je da kažu šta je potrebno da uradimo i ja sam uveren da je Republika Srbija spremna da zahteve razmotri i preduzme konkretne korake na poboljšanju položaja hrvatske manjine u Srbiji. Mnogo stvari je urađeno u proteklih godinu dana i to je put kojim moramo da idemo, kao što postoje i mnoge stvari u položaju Srba u Hrvatskoj koje dijalogom mogu da budu rešene.

Po rečima Gordana Grlića Radmana, ministra spoljnih i ekonomskih odnosa Hrvatske, podizanje spomenika biskupu, čije ime je ispisano na tri jezika, je paradigma onoga za šta se biskup zalagao.

-Ovaj spomenik je dar gradu, ali i i istorijsko sećanje hrvatskoj zajednici u Srbiji da neguju svoje običaje, hrvatski nacionalni identitet jer značaj biskupa Antunovića,preporoditelja, nije bio samo za Hrvate nego za opšti suživot i toleranciju u vreme Austrougarske – podsednio je ministar Grlić Radman. – Hrvatska može biti primer rešavanja pitanja položaja nacionalnih manjina jer Srbi u Hrvatskoj imaju zagarantovana tri mesta u Saboru i izvršnoj vlasti, te je srpska stranka koalicioni partner u hrvatskoj Vladi. To je deo bilateralnog ugovora iz 2004. godine i verujem da će uskoro i pripadnici hrvatske nacionalne manjine biti tako prisutni na svim nivoima vlasti.

Za Hrvate u Vojvodini danas je veliki dan, koji su, kako kažu godinama čekali tri decenije.

-Posle 30 godina hrvatska zajednica po prvi put podiže samostalno jedan spomenik i to biskupu Ivanu Antunoviću, koji je bio velika istorijska ličnost za Hrvate u Srbiji – istakla je Jasna Vojnić, predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća. - Drago nam je kada radost sa nama dele i Hrvatska i Srbija. Podizanjem ovog spomenika želimo da delimo sve vrednosti koje je delio i sam biskup a to je da čuvamo svoju tradiciju jezik i veru a isto tako da negujemo vrednosti zajedništva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja