SRPSKI PATRIJARH IRINEJ KOD KURŠUMLIJE: Osveštana zvona pozivaće na molitvu (FOTO)

D. Z.

03. 10. 2020. u 19:45

NjEGOVA svetost srpski patrijarh Irinej uz monaštvo i sveštenstvo srpske pravoslavne crkve služio je danas popodne liturgiju u manastiru Svetog Nikole kod Kuršumlije.

СРПСКИ ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ КОД КУРШУМЛИЈЕ: Освештана звона позиваће на молитву (ФОТО)

Foto. D. Zečević

Tu su u porti ispred manastira osveštana tri zvona za nedavno obnovljenu severnu kulu ove svetinje.

Kako je u besedi kazao episkop niški Arsenije, severna kula nedavno je obnovljena zahvaljujući Ministarstvu kulture, Republičkom zavodu za zaštitu spomenika, opštini i Akcionarskom društvu “Planinka” iz Kuršumlije.

- Naše svetinje su uvek delile sudbinu naroda, tako da je ovaj manastir delom obnovljen još sedamdesetih godina proteklog veka. Nedavno je obnovljena severna kula, a večeras ćemo osveštati tri nova zvona kojima ćemo pozivati narod na molitvu - istakao je episkop Arsenije dodajući da je srpski narod kroz vekove gubio državu ali da nikada nije izgubio crkvu da je ona uvek bila uz narod.

Manastir Svetog Nikole, jedna od prvih zadužbina Stefana Nemanje, bio je, prema rečima vladike Arsenija, čuvar identiteta, duhovnosti i kulture naroda u Topici ali i čitavoj zemlji.

Foto. D. Zečević

Inače, večerašnjem osveštanju zvona pored patrijarha Irineja, episkopa niškog, monaštva i sveštenstva, prisustvovali su i ministar kulture Vladan Vukosavljević, predstavnici Republičkog i Zavoda za zaštitu spomenika u Nišu, kuršumlijske opštine , preduzeća “Planinka” ali i vernici i žitelji Kuršumlije.

Foto. D. Zečević

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade