BOŽJI DAR U TRSTENIKU: Rodilo grožđe iz vinograda najveće srpske svetinje manastira Hilandar

S. BABOVIĆ

25. 09. 2020. u 15:08

U PORTI Crkve Svete Trojice u Trsteniku rodilo je grožđe od kalema iz starog vinograda manastira Hilandar s kraja 19.veka.

БОЖЈИ ДАР У ТРСТЕНИКУ: Родило грожђе из винограда највеће српске светиње манастира Хиландар

Foto: S. Babović

Reč je o lozi koja pripada staroj grčkoj sorti,koja je sa Svete Gore stigla u trstenički kraj 2017.godine u sićušnim reznicama.

Foto: S. Babović

Trud,znanje i iskustvo poznatih kalemara Pantelića iz Selišta dobijeno je čak 49 kalemova,posađenih na 31 mestuu Srbiji, a prvi kalemovi posađeni su u portinaše crkve, manastiru Ljubostinja i kod ostataka manastira Milentija u istoimenom selu kod Brusa. -Grožđe hilandarske loze buja, a prskano je samo jednom, kada smo ga posadili-svedoči za “Novosti” kalemar Ranko Raca Pantelić.-To je pravo čudo, jer ovo je bila veoma teška godina,pa i za nas kalemare.Imali smo zbog vremena i po 20 prskanja.Ovo naše sveto grožđe je,ipak, izuzetnog kvaliteta,ukusa i pre svega je zdravo. Prve grozdove iz omalenog vinorgada u porti Crkve Svete Trojice simbolično su ubrali predsednica opštine Trstenik Milena Turk i Aleksandar Ćirić, bivši čelnik ove opštine, a svečanoj berbi prisustvovali su i većnici za kulturu, odbornici, umetnici.

Foto: S. Babović

Kalemljenje i sadnja hilandarske loze odigrala se zahvaljujući grupi intelektualaca okupljenih oko Odbora za obnovu manastira Milentija, Eparhiji kruševačkoj, Zavičajnom muzeju Župe, a veliku podršku dao je istaknuti naučnik prof. dr Nebojša Marković i monasi manastira Hilandar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024