SREĆKO ĆE BITI DOBAR ČOVEK: Oni su se brinuli godinu dana o dečaku čiji su roditelji upali u Bunar

S. B.

08. 09. 2020. u 15:48

DRAGOJLO Minić, direktor Centra za socijalni rad (CSR) u Trsteniku, od 1983. godine učestvovao je u usvojenju 34 mališana. Ipak, nedavni pronalazak drugog doma za dečaka Srećka (6) iz Poljne, koji je pre godinu i po dana ostao bez roditelja kada su poginuli u bunaru, kako svedoče trstenički socijalni radnici, bio je poseban.

СРЕЋКО ЋЕ БИТИ ДОБАР ЧОВЕК: Они су се бринули годину дана о дечаку чији су родитељи упали у Бунар

Foto S.B.

Epilog tragedije koja je zadesila dečaka iz Poljne decembra 2018. bio je zakonsko usvojenje, sredinom avgusta, uz prisustvo ministra za rad Zorana Đorđevića. Smrt je supružnike zadesila u selu Stragari, u bunaru dubokom šest metara, a dečačić je posle četiri dana samoće, spasen i zbrinut u kruševačkoj bolnici. Boravio je kod hranitelja, pohađao obdanište i potom otpočeo nov život, a CSR u Trsteniku dobio je pohvale od Ministarstva rada za pokazanu brigu i profesionalnost.

- Nismo zaista do sada imali tako tragičan slučaj, da u jednom danu dete ostane bez oba roditelja i da pritom, danima bude potpuno samo u kući, bez ikakve zaštite, u zimsko doba, sve dok na sreću, nije pronađeno - govori, za "Novosti", Dragojlo Minić, direktor CSR Trstenik, koji je prošle godine dobio nacionalnu povelju Udruženja stručnih radnika socijalne zaštite upravo za unapređenje ove oblasti. - Godinu i po bili smo staratelji mališanu i ceo postupak od trenutka kada su njegovi roditelji stradali do dana zakonskog usvojenja protekao je u rekordnom roku.

Osim što se poštuju zakoni i brojne procedure, svaki "predmet", pa tako i onaj malog Srećka, radio se tako da se vodi računa o najboljem interesu deteta.

- Bilo je 17 potencijalnih usvojitelja i činjenica je da se na kraju došlo do pravih ljudi: međusobna privrženost deteta i sada već zakonskih usvojitelja odmah je bila vidljiva, već na početku perioda obavezne adaptacije - priča Minić. - Za postupak usvojenja, vrlo je važno da se dobro isprati ta faza prilagođavanja, koja sledi posle boravka u hraniteljskom smeštaju. Traženje usvojitelja je poseban izazov, odabir svih mogućnosti, od srodnika, preko usvojitelja sa listinga nadležnog Ministarstva rada, bez čije podrške ne bismo u radu postizali ove rezultate. Sigurni smo da će jednog dana dečak za koga smo se svi ovde zdušno borili, postati dobar čovek.

Foto S.Babović

STARANjE Radnici CSR u Trsteniku
UVEK BRIŽNI
TRSTENIK, opština sa više od 40.000 stanovnika, ima 570 korisnika novčane socijalne pomoći, a u porodicama slabijeg materijalnog stanja živi 184 dece. Ni epidemija nije zaustavila brigu o njima, kao ni o odraslima kojima je pomoć Centra bila neophodna. Samo tokom vanrednog stanja, kol-centar CSR odgovorio je na čak 924 poziva korisnika, isplatio 223 jednokratne novčane pomoći, a volonteri su dežurali 24 sata.

Nije Srećko jedino dete o kome su požrtvovano brinuli trstenički stručnjaci. U radu sa decom, angažovano je devet saradnika. Kao voditelji slučaja posvećeni su porodičnoj problematici, rešavaju složene slučajeve delinkvencije, nasilja, gde su najmlađi žrtve ili počinioci. Socijalni radnici, psiholozi, pedagozi i pravnici, druga su porodica brojnim maloletnicima, a Centar mesto odakle će izabrati pravi put.

- Ove godine nismo imali nijedan zabeležen slučaj tuče ili krađe gde su počinioci bili naši mlađi sugrađani, ali imali smo sedam devojčica i šestoricu dečaka sa poremećajem u ponašanju koji su bili u predmetima krivične odgovornosti - kaže Vladimir Antić, zamenik direktora CSR u Kruševcu. - Vršnjačko nasilje je, nažalost, prisutno. Prošle godine imali smo osam prijava, ove godine sedam, ali radimo mnogo na prevenciji.

AKTIVNI NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

CENTAR za socijalni rad u Trsteniku jedna je od malobrojnih ustanova ove vrste koje su vrlo aktivne na društvenim mrežama. Svoje korisnike o svim načinima da ostvare svoja prava, aktuelnim promenama zakona ili pravilnika, informišu i putem "Fejsbuka" i "Instagrama", kao i na veb-sajtu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)