AUTORSKI PRVENAC MILANA RAKIĆA: U čast čuvarima tradicije izvorne narodne muzike

S. B.

17. 09. 2020. u 14:30

AUTORSKI prvenac Milana Rakića (26), mladog sociologa, oličen u neobičnoj formi radio-drame "Panonska turneja", već je na premijeri na otvorenom odeljku "Gradske biblioteke" na kupalištu Štrand, pobrao simpatije i pozitivne kritike ljubitelja te vrste umetnosti.

АУТОРСКИ ПРВЕНАЦ МИЛАНА РАКИЋА: У част чуварима традиције изворне народне музике

Foto: Privatna arhiva

Rakić, koji radi kao novinar na Radio Novom Sadu, za polučasovnu komediju je napisao kompletan scenario, režirao je, uradio podelu i glumio u njoj.

- Priča "Panonska turneja" je izmišljena, kao i svi likovi, osim pevačice Zorane Iđuški, koja čuva tradiciju i na jedinstven način neguje našu izvornu narodnu muziku - kaže Rakić. - Taj njen pristup umetnosti me je inspirisao da napišem scenario sa nizom dogodovština koje prate turneju umetnika. To je na neki način i moj omaž selu Mićunovu kod Bačke Topole, gde sam živeo kao dečak i gde se uvek rado vraćam.

Foto: Privatna arhiva

U radio-drami, pored Zorane Iđuški i autora Rakića, glume i Jelena Dermanović, Milica Tomić i Zoran Knežević, sve amateri koji, međutim, imaju ranija glumačka iskustva.

- Reč je o savremenim društvenim odnosima koje sam opisao na komičan način. Radili smo šest meseci. Imali smo sjajnu podršku Milana Granića, ton majstora sa višedecenijskom iskustvom u radio-dramskom stvaralaštvu, Nataše Bundalo Mikić u lekturi, Milade Popović, urednice, Ivana Nožinića, kolege, Milice Kirćanski, bibliotekarke. Nismo stavili tačku jer planiramo nastavak priče - zaključio je Rakić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)