DEVET PLATA STIGLO IZ SOLIDARNOSTI: Oko 140 bivših radnika fabrike "Solid" iz Subotice dobiće deo neisplaćenih zarada

J. LEMAJIĆ

07. 09. 2020. u 05:00

VIŠE od 140 radnika nekadašnje čuvene fabrike cipela "Solid" iz Subotice, koja je prošle godine otišla u stečaj, putem Fonda solidarnosti dobiće devet neisplaćenih plata.

ДЕВЕТ ПЛАТА СТИГЛО ИЗ СОЛИДАРНОСТИ: Око 140 бивших радника фабрике Солид из Суботице добиће део неисплаћених зарада

Jelena Lemajić

Mnogima se duguje mnogo više, jer su više od godinu dana pre no što je stavljen ključ u bravu na jedan od simbola subotičke industrije, radili bez plata i uplaćenih doprinosa.

- Bolje išta, nego ništa. Ni sami ne znamo koliko nam se tačno duguje kada su nam se plate "cepkale" na više delova - kaže nam radnica Milica B., koja je više od deset godina provela u tvornici cipela. - Ja sam našla novi posao, ali mnogi nisu i ovaj novac će im svakako dobro doći.

Zaostale plate dobiće i Goran Mandić, koji je u "Solidu" proveo deceniju.

- Duguju mi četiri plate i otpremninu, u vrednosti takođe četiri plate koju ne mogu dobiti jer spada u treći isplatni red. Ni ostali neće dobiti onoliko koliko im se duguje, što nije u redu - kaže Mandić, koji je iz bivše firme za uspomenu poneo i tri godine neuplaćenog radnog staža i dijabetes. - Otišao sam u invalidsku penziju i to se pokazalo kao spas, ostali su ko zna koliko radili bez plata i doprinosa, tek kada steknu uslove za penziju videće se koliki je to problem.

Kako kaže Ištvan Huđi, predsednik Saveza samostalnih sindikata Subotice, radnici se Fondu solidarnosti obraćaju kada se završi stečajni postupak i Privredni sud prizna potraživanja radnicima, kao što je slučaj sa "Solidom", koji je otišao u stečaj i nema mnogo imovine.

- Radnici dugo nisu dobijali plate, imaju mnogo neuplaćenih doprinosa, i zato smo učinili sve da im pomognemo - kaže Huđi. - Tačno je da se mnogima duguje više zarada, ali Fond solidarnosti isplađuje maksimalno za devet meseci i taj iznos će dobiti 90 radnika koji su zatečeni kada je počeo stečaj. Tu sistemski nije urađeno dosta toga, "Solid", nije bio privatizovan, bio je društveno preduzeće i tu je trebalo ranije da se reaguje.

BLOKADA RAČUNA

U NEKADA čuvenom "Solidu" proizvodnja je opala već na proleće prošle godine, jer su ostali bez inostranog partnera i više nisu bili konkurentni na tržištu. Privredni sud u Subotici otvorio je stečaj 6. juna 2019. godine, i u tom trenutku, račun firme bio je blokiran iznosom koji premašuje 73 miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega