DA FIZIČKA DISTANCA NE BUDE I SOCIJALNA: Gerontološki centar u Subotici dobio vrednu donaciju računarske opreme

J.LEMAJIĆ

04. 09. 2020. u 21:32

KAKO su korisnici Gerontološkog centra u Subotici, zbog epidemije virusa kovid 19, već šest meseci zatvoreni, sa porodicom i prijateljima komuniciraju putem video poziva.

ДА ФИЗИЧКА ДИСТАНЦА НЕ БУДЕ И СОЦИЈАЛНА: Геронтолошки центар у Суботици добио вредну донацију рачунарске опреме

Foto: J. I.

Da bi ta komunikacija bila lakša i bolja, formirane su audiovizuelne pričaonice, koje su opremljene zahvaljujući donaciji nemačke humanitarne organizacije ASB.

Reč je o projektu „Socijalizacija uz distancu" koji sprovodi ASB u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova SR Nemačke, ukupne vrednosti od 62.000 evra, koji se realizuje u okviru šireg programa pomoći domovima za stare u Republici Srbiji i regionu.

Oprema vredna 10.000 evra instalirana u šest dnevnih boravaka posle čega je korisnicima organizovana kratka obuka za njeno korišćenje. Osnovna ideja audiovizuelnih pričaonica je da se dnevni boravci u sva tri objekta Gerontološkog centra - Dom Dudova šuma, Dom za odrasla lica i Dom za negu, opreme audiovizuelnim sredstvima koja bi, sa jedne strane, omogućila kvalitetniju i kontinuiranu komunikaciju između korisnika i njihovih porodica i prijatelja, dok bi sa druge strane služila za prikazivanje edukativnog, kulturnog i zabavnog sadržaja, kao i namenskih programa u okviru radno-okupacione terapije.

-Prijateljstvo karakteriše pomoć u nevolji i teškim vremenima. Kada dođe situacija da su korisnici Gerontološkog centra zbog epidemije zatvoreni šest meseci, onda se pokažu prijatelji – Vlada Republike Srbije, Pokrajinska vlada, Grad Subotica, kao i nevladine organizacije. Tako su nas naši prijatelji iz ASB samoinicijativno nazvali i pitali šta nam treba – kaže Nenad Ivanišević, direktor Gerontološkog centra. – Ovo nije vreme kada kažemo da nam trebaju hrana i lekovi, to vreme je iza nas, nego da nam treba savremena video oprema i internet, da bi našim korisnicima omogućili da fizička distatanca ne bude i socijalna. Da fizička odvojenost od porodice i prijatelja ne bude i socijalna, da što više budu uključeni u dešavanja i da što više komuniciraju sa njima.

Gerontološki centar je prvi u Srbiji koji je uveo video pozive, ali su oni do sada bili samo na telefonu. Sada će to biti na dva velika ekrana – kompjuterskom i televizijskom, kako bi se još bolje čuli i videli.

-Sa Gerontološkim centrom i Suboticom sarađujemo godinama unazad. Ovo je velika pomoć korisnicima, ali i zaposlenima koji brinu o njima i često umesto njih zovu njihove porodice – dodaje Gordan Velev, direktor ASB Srbija. – Najponosniji sam jer je birokratija ovde poslednji deo, oprema je isporučena i instalirana pre dva meseca a tek sada ćemo potpisati ugovor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)