ALARMANTNO! POMOR RIBE I SMRAD: Ekološka nepogoda na reci Jadar kod Lešnice

V.Mitrić

26. 07. 2020. u 20:30

U RECI Jadar, po kojoj čitav loznički kraj nosi ime, koja se uliva u Drinu, kod Lešnice, a njene vode stižu i iz krupanjskog i valjevskog kraja, u nedelju, oko 17 časova, kod Varoš Lešnice, registrovan je veliki pomor svih vrsta ribe, potvrdio nam je Mitar Atanacković, ribočuvar koji radi u preduzeću zaduženom za gazdovanje ovom rekom.

АЛАРМАНТНО! ПОМОР РИБЕ И СМРАД: Еколошка непогода на реци Јадар код Лешнице

Foto: V.Mitrić

Po Atanackovićevim rečima, na obali je završilo „najmanje tona ribe za reletivno kratko vreme, mnoge plutaju u reci mrtve“. Među pomorenom ribom su deverike,klenovi, škobalji, zelenkare, kesege, nosare...“.

- Uzeli smo potrebne količine ribe za veštačenje i očekujemo republičkog inspektora za ribarstvo - kaže Atanacković.

Na vodi Jadra su velike količine pene nepoznatog porekle, a u priobalju se oseća smrad, ali ne znam od čega.

Foto: V.Mitrić

Od kada je rešeno pitanje jalovišta nekadđnjeg Rudnika „Stolice“, kod Krupnja, nije bilo slučajeva da se zagadi riba.Čak i u vreme, dok to nije učinjeno, nije bilo ovolikog pomora  ribe kojom je bogat Jadar.

Pozanto je, inače, da mnogi zemljoradnici, često, u Jadru peru prskalice, posle upotrebe pesticida. Šta je još mogući uzrok ove ekološke nepogode, tek treba da se utvrdi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (7)

Ja sam

26.07.2020. 21:14

@Neko tamo - Свињске фекалије су природни, органски отпад, помор су вероватно изазвале хемикалије, отрови, тешки метали...

svasta kakva smo mi rupa od zemlje

27.07.2020. 22:35

@Neko tamo - Jel sme to da radi,moguce je svinje se danas hrane raznim )*(** da bi brzo napredovale tako da te fekalije nisu organske 1001 posto... Da li imate vi inspekciju tu kako sme neko to da radi,be obzira da li je to uzrok pomora riba ili ne ...

Neko tamo

31.07.2020. 14:10

@svasta kakva smo mi rupa od zemlje - Vlasnik farme radi u gradskoj upravi i samim tim uziva zastitu lokalne vlasti. Nekada su se i on i njegova deca igrala na tom potoku. Kad ga nije briga za ljude,mislite li da ga je briga za ribe i druge zivotinje. Sve ce da potruju samo da zarade. Tesko nama sa njima. Ne treba nama ni Rio Tinto,niti rudnik,sami smo sebi najveci neprijatelji. Nadam se da cete ovo objaviti,a jos vise bih voleo da se sve ovo ispita od strane neutralnih novinara. Lako je.

Solomon

26.07.2020. 23:54

Sve mi nesto smrdi na Riotinto i njihovim probnim busotima da dodju do nalazista "jadarita"...ne bi trebali da to dozvolimo jer bi nam to unistilo prirodu i vodu. Za mozda vec dve decenije ce voda biti vazna strateska roba...mnogo vaznija od nekog silicijuma...