NOVI ZID ČUVA KUĆE: U Leskovcu pronađeno rešenje za klizište koje se aktiviralo tokom obilnih padavina prošlog aprila

Игор Митић
Igor Mitić

14. 03. 2024. u 08:30

ZBOG klizišta koje se u Deligradskoj ulici lane aktiviralo posle obilnih padavina, pa od tada predstavlja opasnost za stambene objekte u tom delu Leskovca, lokalna samouprava gradi novi potporni zid - dug 21 i visok više od pet metara.

НОВИ ЗИД ЧУВА КУЋЕ: У Лесковцу пронађено решење за клизиште које се активирало током обилних падавина прошлог априла

foto: GU Leskovac

- Za prvu fazu posla, iz gradskog budžeta izdvojen je 13,1 milion dinara, dok će tokom godine biti uloženo još toliko novca za povećavanje bezbednosti okolnih domaćinstava. Jer, obilne površinske i podzemne vode dovele su do erozije ovog velikog zida, pa smo reagovali sinhronizovano i brzo. Porodice koje su ovde stanovale iselili smo i obezbedili im privremeni smeštaj - objašnjava Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca, navodeći da je preduslov za izradu projekta bilo geotehničko ispitivanje terena, odnosno elaborat kojim su predviđeni uslovi za sanaciju potpornog zida.

- Projektanti su dali najbolji način za sanaciju i predvideli izgradnju novog zida sa konzolom. Gradi se zid dug 21, a visok 5,2 metra - pojasnio je.

foto: GU Leskovac

Novica Nikolić, generalni direktor leskovačkog JP "Urbanizam i izgradnja", kaže da su projektanti elaboratom predvideli optimalan način sanacije i izgradnje novog zida, sa konzolom.

Podsetimo, početkom aprila prošle godine, teren je počeo da klizi, ugrožavajući stanare iz četiri objekta u dve ulice, a ispostavilo se da je tome najviše doprinelo pucanje potpore urađene još 2010. Zato se i pomerilo zemljište iz pravca jedne porodične stambene zgrade u Deligradskoj, što je direktno ugrožavalo i objekte u Ulici Svetozara Markovića.

foto: GU Leskovac

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave