I LIČNA ISKUSTVA "LEČE" KARCINOME: Subotičko udruženje "Jedna uz drugu" okreće se preventivi i - mladima

J. LEMAJIĆ

11. 03. 2024. u 08:10

TOKOM protekle tri godine udruženje "Jedna uz drugu" pruža podršku ženama obolelim od raka dojke i onima koje su pobedile ovu bolest, ali se bore sa posledicama lečenja.

И ЛИЧНА ИСКУСТВА ЛЕЧЕ КАРЦИНОМЕ: Суботичко удружење Једна уз другу  окреће се превентиви и - младима

foto: J.L.

Istovremeno, humane Subotičanke organizuju i edukacije o značaju preventive, jer poslednjih godina od ove vrste karcinoma oboleva sve više mlađih žena, pa je njegovo rano otkrivanje postalo deo njihove plemenite misije.

- Od početka godine upriličile smo niz predavanja u saradnji sa Fondacijom "Danilo Kiš", sa ciljem da kod mladih sugrađanki probudimo svest o potrebi samopregleda i preventive. Obraćaćemo se pre svega starijim srednjoškolkama, jer samo rana dijagnoza je dobra prognoza. Naravno, i dalje ćemo podržavati sve žene koje se suočavaju sa ovom bolešću, te nastaviti da im pružamo psihološku i podršku zasnovanu na ličnom iskustvu - najavljuje Milica Pećerić, predsednica Udruženja.

A, saznajemo, obraćaju im se i žene sa drugim oblicima karcinoma, jer je procedura za sve ista. Uz "Fejsbuk", sada imaju i "Vajber" grupu u kojoj oko 200 članica, u zavisnosti od trenutnog stanja, konstantno razmenjuje poruke. U samom udruženju, aktivno je oko 40 Subotičanki.

- Delimo naše iskustvo, ali imamo i članove stručnog tima koji su tu da razjasne sve nedoumice. Ova bolest je još pomalo tabu, teško je naterati žene da otvoreno pričaju o tome, tim pre što u društvu karcinom znači svojevrsnu smrtnu presudu. Lično sam se uverila koliko znači kada vidite ženu koja se uspešno suočila sa bolešću, koliko to pozitivno utiče na druge, koje su na početku lečenja - dodaje Milica, naglašavajući da se jednako dobro pokazalo i da žene vežbaju, odnosno promene način života, za šta im je obezbeđen stručni nadzor.

Nadalje, s obzirom da je Udruženje ostvarilo veoma dobru saradnju sa Onkološkim odeljenjem Opšte bolnice u Subotici i Institutom za onkologiju u Kamenici, pozicioniralo se kao značajna spona između pacijenata i zdravstvenog sistema.

- Lane smo mnogo radili na tome da pokretni mamograf stigne u Suboticu, gde je bio lociran duže od 30 dana, tokom kojih je obavljeno mnogo korisnih pregleda. Ohrabreni tim uspehom, u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje, ovog meseca planiramo da organizujemo i tribinu tokom koje će biti predstavljeno ponovno uvođenje skrining programa u Srbiji, što je izuzetno važno i već ima našu bezrezervnu podršku - ističe Gabriela Agošton, članica udruženja "Jedna uz drugu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave