BIBLIOTEKA U VRANJSKOJ BANJI DOBILA NOVU DONACIJU SVETE CARSKE LAVRE Iz Hilandara stiglo još 529 knjiga

J. S.

14. 02. 2024. u 07:44

OGRANAK biblioteke "Bora Stanković" u Vranjskoj Banji bogatiji je za 529 knjiga iz izdavačke produkcije Zadužbine Hilandara. Arhimandrit Metodije, iguman Svete carske lavre koji boravi u Eparhiji vranjskoj, lično je doneo vredan poklon - umetnička, religijska, filozofska i istoriografska dela, kao i najbolja literarna ostvarenja savremenih srpskih autora.

БИБЛИОТЕКА У ВРАЊСКОЈ БАЊИ ДОБИЛА НОВУ ДОНАЦИЈУ СВЕТЕ ЦАРСКЕ ЛАВРЕ   Из Хиландара стигло још 529 књига

Foto: J.S.

- Izabrali smo naslove za širu publiku, ne samo hilandarska izdanja koja, možda, i nemaju izuzetnu vrednost, ali dolaze iz manastira u kojem se čuvaju najvažnije povelje, kako srpskih, tako i vizantijskih, pa i drugih vladara, te najvrednije rukopisne knjige, pa je ovaj dar svojevrsna veza sa najvažnijom bibliotekom u srpskom narodu - naglasio je arhimandrit Metodije, podsećajući da je prva donacija ovoj ustanovi kulture sadržala 206 monografskih publikacija i časopis za svetootačku praksu i teoriju "Otačnik".

Uz napomenu da je u vranjkoj biblioteci "Bora Stanković" pre dve godine otvoren "Hilandarski kutak", direktor Zoran Najdić naglašava da od tada stižu i darovi, na kojima je, i ovom prigodom, zahvalio i predsednik Gradske opštine u Vranjskoj Banji, Dragan Sentić.

Foto: J.S.

 

Foto: J.S.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)