OSNIVANJE DOBROTVORNE FONDACIJE: Sećanje na Dragana Pavlovića Pelagiju

Игор Митић
Igor Mitić

24. 11. 2023. u 14:41

Porodica Dragana Pavlovića Pelagije, nekadašnjeg vlasnika Motela „Predejane“ koji je, marta 2020. godine, preminuo od posledica infekcije virusom korona, najavila je osnivanje dobrotvorne fondacije sa njegovim imenom.

ОСНИВАЊЕ ДОБРОТВОРНЕ ФОНДАЦИЈЕ: Сећање на Драгана Павловића Пелагију

foto: GU Leskovac

Početak rada fondacije najavljen je za sredinu sledeće sedmice, a osniva se sa ciljem omogućavanja i razvoja obrazovanja učenika i studenata iz ugroženih slojeva stanovništva sa područja Leskovca, Medveđe, Lebana, Vladičinog Hana i Surdulice.

Fondacija će dodeljivati stipendije ili obezbeđivati sredstva za smeštaj i osnovne životne potrebe tokom srednjeg, višeg i visokog obrazovanja dece i mladih iz ovih lokalnih samouprava.

Dragan Pavlović je bio veliki zaljubljenik u mesto u kojem se rodio, a Predejane nije zaboravilo nesebičnost svog humaniste i dobrotvora. Pelagija je u Predejanu dobio mural i spomenik u parku u centru mesta, a uspomenu na njega čuvaće i dobrotvorna fondacija koju osniva porodica.

foto: I.Mitić

Posthumna Oktobarska nagrada za Dragana Pavlovića

Iako je veći deo života proveo u Rusiji, gde je u građevinarstvu postigao veliki poslovni uspeh, Dragan je bio vezan za svoje Predejane i ljude u njemu. O siromašnom detinjstvu, pored samohrane majke, nije govorio, ali je svojim delima pokazivao da razume one kojima je teško.

Bio je svuda tamo gde je trebalo pomoći. Njegove donacije jugu Srbije se ne mogu pobrojati. Bio je ktitor prilikom obnove predejanskog hrama „Sv. Arhangel Gavrilo“ za šta je od tadašnjeg patrijarha Irineja odlikovan ordenom Svetog Save. Za života je dobio i najviše priznanje Leskovca, a Oktobarska nagrada dodeljena mu je i posthumno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)