LOZNICA RASTE U BUDUĆNOST: Večeras održana svečana akademija povodom Dana grada (FOTO)

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

16. 06. 2023. u 19:51

U VUKOVOM domu kulture večeras je održana svečana akademija povodom 157 rođendana grada Loznica, kada je proglašena za varoš u Kneževini Srbiji.

ЛОЗНИЦА РАСТЕ У БУДУЋНОСТ: Вечерас одржана свечана академија поводом Дана града (ФОТО)

Foto: V. M.

Lozničanima je, u svoje i ime Vlade Srbihje i predsednika Aleksandra Vučića, Dan grada čestitao Nikola Selaković, ministar u Vladi Srbije. Selaković je ukazao da je, pre devet godina, u lozničkom kraju građeno tri puta manje puteva, a ove godine više od 100 kilometara. Nagovestio je da će, naredne godine, Loznica biti povezana sa Beogradom, preko Šapca i Rume, a potom će ovaj grad kao i zapadna Srbija biti povezani, preko Valjeva i Lajkovca, sa  putem "Miloš Veliki". Da je svojevremno u gradu vladala skoro opšta nezaposlenost, danas samo u dve firme, koje su otvorile pogone, zahvaljujući državi na čelu sa predsednikom Vučićem, radi oko pet hiljada radnika.

- Bio sam iznenađen kad mi je gradonačelnik Vidoje  prošle godine rekao da se na Lagatoru trenutno zida  38 zgrada za stanovanje, a onda sam video Lagator i Loznica kako raste.

foto V Mitrić

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović, koji je skoro dve decenije na čelu grada.

 - Svake godine ovog junskog dana imam osećaj velikog ponosa zbog svega što smo uradili zajedno sa našim građanima i našom državom na čelu sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem - rekao je Petrović. - Ovaj osećaj je pomešan i sa velikom odgovornošću koja je preda mnom i mojim saradnicima da opravdamo poverenje i nastavimo još više i odgovornije da radimo za svoj grad, jer Loznica je naša zajednička kuća.

U prepunoj dvorani Vukovog doma kulture, gde su bile mnoge zvanice, među kojima i predstavnici države, ali i SPC koje je predvodio episkop šabački Jerotej.

Foto: V. M.

- Želeli smo postići velike stvari, ali smo pored planiranja i rada - sanjali i verovali. Optimizam je vera koja nas je vodila do uspeha, jer se ništa se ne može učiniti bez nade i poverenja . Kada oklevaš, raste ti strah, ali kada se usudiš, raste ti hrabrost! I bili smo hrabri, verovali smo i sanjali bolju Loznicu jer budućnost pripada onima koji veruju u lepotu svojih snova i neumorno rade na njihovom ostvarenju.

Po Petrovićevim rečima, „ nije bilo lako ali kada imaš cilj onda pronađeš put“.

-Naša politika je imala svoj smisao, a smisao se uvek nadziđuje, gradi ili čeka. Negde sam pročitao da je „smisao mesto gde se čekajući nikada nećete umoriti“.U decembru smo proslavili 15 godina od dobijanja statusa grada, i sa punim pravom možemo reći da je Loznica sada jedan moderan grad, u kojem se vodi računa o svakom aspektu društvenog života. Godinu iza nas obeležila je izgradnja velelepnog fudbalskog stadiona po UEFA 4 standardima koji je obogatio i ulepšao izgled grada, početak izgradnje atletskog stadiona, u toku su radovi na izgradnji dve školske hale, završetak radova na Opštoj bolnici, izgradnja hirurško-ginekološkog bloka, izgradnja Inovaconog centra. Početkom juna krenulo je sa radom i novo obdanište „Kolibri“ u Lozničkom Polju u kojem stasaju najmlađi Lozničani.

Foto: V. M.

Istakao je da je u prošloj godini asfaltirano je 107 kilometara lokalnih puteva. Ubrzano se gradi brza saobraćajnica do Šapca i dalje do auto-puta Šabac-Ruma.

- Krenuli smo sa aktivnostima oko izgradnje nove industrijske zone „Sever“ zbog interesovanja investitora i popunjenosti prostora u zoni Šepak gde danas radi oko 5.000 naših sugrađana. Aktivnim merama u oblasti socijalne i populacione politike godinama brinemo kako o najstarijim sugrađanima, tako i o najmlađima - učenicima, studentima, mladim bračnim parovima -poručio je Petrović. - I sve ovo bi bio samo spisak podataka i brojki, da nema saradnje i partnerstva sa onima zbog kojih sve ovo radimo – naših sugrađana. Zahvaljujući politici otvorenog dijaloga, mi u Loznici realizujemo projekte koje su naši građani izabrali i predložili. I kada radite tako, odgovorno, transparentno, pružite priliku da je svaki glas jednak, onda zaista na delu pokazujete da je jedina istina - ko Loznicu voli za nju i radi.

Foto: V. M.

Priređen je bogat kulturno umetnički program, a dodeljena su najviša odličja grada povelje i Plakete. Povelju su dobili Vlado Stojanović, čuveni srpski matematičar rođeni Lozničanin, i posthumno Milivoje Isaković i Osnovna škola "Stepa Stepanović" u Tekerišu. Plakete su zaslužili Petar Gavrilović, dr Tatjana Radnić Živanović, Jovan Nikolić, hotel „Rojal spa“, Ivan Miladinović, Vladan Bradonjić, Muški KK , SZR „Plateks“ Saša Milovanović,Vesna Rakić i Marija Ristanović.

Foto: V. M.

U ime nagrađenih zahvalio se Jovan Nikolić, mladi genijalac, učenik Matematičke gimnazije u Beogradu i Muzičke škole "Stanković", koji od početka školovanja zna samo za petice, a iza njega je na desetine najviših nagrada sa republičlih takmičenja iz matematike, fizike, informatike i muzike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu