POSAO ČEKA JOŠ 87.000 RADNIKA: U Vojvodini za sedam godina prepolovljen broj nezaposlenih

J. SIMIĆ

03. 05. 2023. u 12:30

U MARTU ove godine u Vojvodini je broj nezaposlenih iznosio 87.000, što je upola manje nego 2016. godine kada je na evidenciji onih koji su tražili posao bilo 165.000 građana Pokrajine.

ПОСАО ЧЕКА ЈОШ 87.000 РАДНИКА: У Војводини за седам година преполовљен број незапослених

Jaroslav Pap

Ovaj podatak uoči Prvomajskih praznika predočio je novinarima Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović naglašavajući da je reč o rekordno niskom broju nezaposlenih postignutim u poslednjih sedam godina otkako je koalicija SNS na vlasti u AP Vojvodini.

   - Odgovornim ponašanjem kompanija, preduzeća, preduzetnika, ali i radom Vlade Srbije, Pokrajinske vlade i lokalnih samouprava, uspeli smo da prepolovimo nezaposlenost u Vojvodini za proteklih sedam godina.- kazao je Mirović.

  Kada je reč o Novom Sadu, najvećem gradu i pokrajinskom administrativnom centru, u periodu od 2012. godine do kraja 2022. godine zaposleno je 42.670 ljudi. Podaci iz prvog kvartala ove godine, po rečima gradonačelnika Milana Đurića, pokazuju da je taj broj nastavio sa trendom rasta.

U NOVOM  SADU REKORDNE ZARADE

   PREMA  podacima prosečna neto zarada  na nivou Vojvodine u februaru ove godine  iznosila je 77.602 dinara i u blagom je padu u odnosu na januar.Najnižu zaradu imaju žitelji Malog Iđoša - 60.670 dinara. Grad Novi Sad beleži rekordan prosek od  97.511 dinara koji je za hiljadu dinara veći nego mesec dana ranije.Podsetimo,prosečna plata u Srbiji, u istom periodu, iznosila je 81.359 dinara.


 

   -Briga za običnog čoveka koji živi od svog rada ostaje prioritet Novog Sada i države. Beskrajno sam ponosan na Srbiju koja svakim danom pokazuje da je suština ljudskog postojanja rad i borba za bolju našu budućnost.– istakao je prvi čovek Novog Sada.

  U novosadskoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje  saopštavaju da su među najtraženijim zanimanjima i dalje IT stručnjaci, inženjeri mašinstva i građevine sa odgovarajućim licencama, inženjeri elektrotehnike, matematičari, profesori fizike, lekari s određenim specijalizacijama, kao što su anesteziolozi, internisti, ginekolozi i radiolozi.

   Kada je reč o profilima nižeg stepena obrazovanja, najviše se traže operateri na CNC mašinama, zavarivači, knjigovođe, vozači C,D,E kategorije, kuvari konobari, mesari, pekari, radnici za građevinarstvo, električari, magacioneri, frizeri.

   Pojedina od ovih zanimanja su izrazito deficitarna, što poslodavcima otežava da pronađu odgovarajući kadrove kao što su -   građevinski radnici, ugostitelji, programeri i  vozači. Sve je teže pronaći i kvalifikovane majstore - stolare, kramičare, vodoinstalatere, zidare, tesare, armirače, zavarivače, ali i pekare, kuvare i vozače teretnjaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)