U OSLIKANOM JAJETU UTKANA I MOLITVA: Tradicionalno šaranje i farbanje za Vaskrs u Orahovcu i Velikoj Hoči

Dragana ZEČEVIĆ

15. 04. 2023. u 16:21

TRADICIONALNO šaranje jaja za Vaskrs u srpskim domaćinstvima u Orahovcu i Velikoj Hoči ravno je umetnosti. Ocrtavanje šara voskom koje se radi šaraljajkom, predstavlja svojevrsnu tehniku ali pre svega ljubav prema ovom prazniku i tradiciji.

У ОСЛИКАНОМ ЈАЈЕТУ УТКАНА И МОЛИТВА: Традиционално шарање и фарбање за Васкрс у Ораховцу и Великој Хочи

FOTO D.Z.

Pripreme za Vaskrs nama su veoma važne. Gospod vaskrsava i time pobeđuje smrt i simbolično mi kroz vaskršnja jaja pokušavamo da pobedimo sve nemani, opasnosti i iskušenja koja nas okružuju u životu. Vaskršnja jaja se farbaju u crvenu boju ali se ovde kod nas u Orahovcu i Velikoj Hoči pre toga ona šaraju voskom. Na prvom jajetu koga mi zovemo strašnik ili čuvarkuća šaramo krst - priča Olivera Radić, profesorka i novinarka iz Orahovca.

MLADICA DA SE OŽENE

PRVO jaje, odnosno strašnik ili čuvarkuća koje stavljamo pred ikonu, štiti dom čitave godine. Na jajima oslikavamo i mladice. To je oslikana glava devojke, a na dnu jajeta su ruke i delić pregače. Ta devojka je okićena dukatima i za vreme vaskršnjih praznika se daje mladićima koji nisu oženjeni da osnuju porodicu i stvore potomstvo a samim tim nastave ovu tradiciju koja je bitna za čitav srpski narod - pojašnjava Olivera Radić.

Motivi koji se iscrtavaju na jajima, kako nam pojašnjava, su različiti. Oslikavaju se detalji iz prirode, cveće, listovi, ptice ali i motivi sa odeće i odežde sveštenika, sa ikonostasa..

- Domaćice se utrkuju da svako jaje bude posebno - kaže Olivera. - Ovo je i umetnost i veština, ali i trud, jer našarati jedno jaje potrebno je najmanje desetak minuta pa do više od pola sata. U oslikavanju jaja veoma bitna su osećanja koja ispoljavamo. Jer, mi smo ovde zatvoreni kao to jaje i njegovim oslikavanjem iščekujući Hristovo vaskrsenje na neki način ispoljavamo svoju slobodu.

Najbitnije je ipak to što se u ovim metohijskim enklavama običaji čuvaju generacijama.

- I u vremenima kada je bila proganjana vera, narod je kroz tradiciju sačuvao taj krst na jajetu koje je stojalo pred ikonom. Možda za vreme turaka ili kasnije u komunizmu sveštenik nije mogao da dođe do vernika, ali je u tom jajetu naslikan krst i utkana moltiva - zaključuje naša sagovornica.

I Velinka Radovanović objašnjava da spravica šaraljajka predstavlja starinu. Čine je levak od bakra koji je u stvari kljun spravice i koji se obavija pamučnim koncem uz drvo a oko nje je vosak koji se zagreva na sveću.

- Tako da vosak izlazi kroz taj levak ili kljun i jaje se šara na takav način - kaže Velinka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SREDOZEMNO MORE U EGIPTU NA KAKVO NISTE NAVIKLI! 8 , 11 ili 12 dana već od 639€ All Inclusive